Domowa granola

Domowa granola – moja miłość do niej jest wielka. Przygotowanie przekąski trwa 5 minut, a radość z chrupania ogromna. W dodatku jest lepsza, niż ta ze sklepu. Zrobienie domowej granoli jest łatwe, tanie, a ponieważ możesz sama kontrolować składniki to i zdrowsze. U nas słoik granoli zawsze stoi w szafce – w razie potrzeby można otworzyć laughing Domowa granola najczęściej ląduje w jogurcie naturalnym, ale zdarza się, że jemy ją bez dodatków, po prostu chrupiemy jak chipsy! Zamień sklepowe produkty na domowe! Od dzisiaj nie ma wymówek! Upiecz porcję chrupiącego musli i ciesz się smakiem przez najbliższe dni.

Przepis na domową granolę

Składniki

płatki owsiane górskie

orzechy

rodzynki

wiórki kokosowe

słonecznik

pestki dynii

miód / syrop klonowy / syrop daktylowy

olej kokosowy (opcjonalnie)

Tak naprawdę nie trzymam się jakiegoś jednego przepisu i konkrentych proporcji. Po prostu wrzucam na oko różne dodatki. Dzięki temu, domowa granola nigdy się nie nudzi, bo za każdym razem wychodzi inna w smaku. Możesz dostosować przepis do swoich potrzeb, dodając ulubione orzechy, nasiona czy suszone owoce. Głównym składnikiem są płatki owsiane (górskie, nie błyskawiczne), resztę dodaję na oko, wedle uznania: rodzynki, słonecznik, kokos, siemię lniane, orkisz, amarantus ekspandowany, orzechy czy migdały. Wybrane składniki wystarczy wsypać do miski i polać miodem/syropem klonowym lub syropem daktylowym, a następnie wszystko wymieszać. Piec w 180 stopniach około 20 minut. W czasie pieczenia należy kilka razy przemieszać, żeby granola równomiernie się upiekła. Smacznego!

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Patrząc na skład granoli ze sklepu można śmiało stwierdzić, że nic w niej dobrego nie ma – sam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, rodzynki siarkowane i chipsy bananowe (11%) – reszta to wypełniacze i aromaty – a taka mała paczuszka kosztuje miliony monet ? Którą wersję wybierasz?

Domowa granola to idealny dodatek do jogurtu naturalnego. Liliana uwielbia takie połączenie. Daj znać co myślisz o takiej granoli i czy planujesz zrobić domową wersję?

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

II śniadanie do przedszkola lub na spacer

II śniadanieCo spakować dziecku do przedszkola na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą na spacer lub na wycieczkę? Drugie śniadanie powinno być pysznym, ale również wartościowym i dobrze zbilansowanym posiłkiem. Dzięki temu będziesz miała pewność, że dostarczasz...

Strona 1 z 2212345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: