Kinder country

Kinder Country – szczerze mówiąc dawno nie jadłam oryginalnego batonika i dokładnie już nie pamiętam jego smaku. Zresztą…to nie ważne! Zrobiłam zdrowszą wersję zainspirowana dużą ilością przepisów na ten deser. ALE 2 mleczne czekolady, 2 białe czekolady i płatki Nestle kangus w składzie zupełnie mi nie odpowiadały. Moja propozycja zawiera kaszę jaglaną, daktyle, orzeszki ziemne, płatki owsiane i orkisz ekspandowany (zamiast kangusów – skład poniżej).

Skład Nestle Kangus: pszenica (68,7%), cukier, oligofruktoza, syrop glukozowy, miód (2,8%), olej palmowy, substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), kwas foliowy, wapń)

Przyznam, że robiąc to ciasto bardzo improwizowałam i eksperymentowałam.
I zachęcam do tego Ciebie. Nie podaję dokładnie ilości składników – jak zmiksujesz orzeszki z płatkami, to będziesz wiedziała ile według Ciebie brakuje daktyli, aby spód był wystarczająco słodki i ile musisz wrzucić stewi czy innego słodu do kaszy, aby masa podbiła Twoje serce ?

Przepis na domowe kinder country

Składniki

Spód
płatki owsiane górskie
 daktyle (namoczone wcześniej w gorącej wodzie, około 5 minut), olej kokosowy lub coś innego np. tahini do połączenia, aby składniki spodu były zwarte
Masa
kasza jaglana
woda lub mleko roślinne
stewia (ewentualnie inny słód)
sok z cytryny
Góra
orzeszki ziemne,  daktyle (również namoczone w wodzie) i orkisz ekspandowany
Wykonanie
Ilość składników zależy od wielkości tortownicy. Ja wszystko robiłam „na oko”. Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą.
Spód owsiany: w thermomixie zmiksowałam orzeszki z płatkami owsianymi, namoczonymi daktylami i olejem kokosowym.
Masa jaglana: ugotowałam kaszę jaglaną (około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę lub mleko) i zmiksowałam ze stewią i sokiem z cytryny.
Ugotowanie kaszy jest bardzo ważne, bo musi dobrze zastygnąć  (wiem coś o tym, bo gotowałam dwa razy!).
Góra daktylowa: zmiksowałam orzeszki z daktylami
Na tortownicę wyłożyłam owsiany spód – ugniotłam. Na spód dałam masę jaglaną, a potem masę daktylową. Posypałam orkiszem. Gotowe – można zajadać, ale najlepiej wsadzić na kilka godzin do lodówki.

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Moja ulubiona część czyli porównanie składników. Zobacz z czego składa się domowe kinder country i porównaj do oryginalnego batonika. Według mnie warto zrobić domową wersję! Zamień sklepowe na domowe – zawsze będę do tego namawiać cool

Ciasto jest wyjątkowo pyszne! Na drugi dzień, gdy smaki się połączą jest jeszcze lepsze. Kasza jaglana nie musi być bardzo słodka. Całą słodycz daje daktylowa góra i owsiany spód ciasta, więc neutralna kasza idealnie przełamuje te słodkie smaki. Tak naprawdę, to ta daktylowa góra miała być spodem, niestety nie zawsze wychodzi po naszej myśli, dlatego musiałam dorobić inny spód do ciasta, a ten dół wylądował na górze, choć w planie miał być wierzch czekoladowy. Czysta improwizacja!
Mistrzyni Mama? Tak jak i Ty ♥

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: