Domowe ciasto z cukinią

Dopiero w tym roku odkryłam, że z cukinii można zrobić niezłe ciacho laughing Ciacho, które uzależnia. Jest obłędnie smaczne i przez to nie byłam pewna czy uda mi się zrobić zdjęcia zanim zostanie zjedzone. Dużo zniknęło w trakcie sesji, co chwilę w mojej ułożonej kompozycji brakowało kawałka. Mieliśmy niezły ubaw z Liliany. Mój czekoladowy potworek tylko korzystał z chwili nieuwagi i z uśmiechem na ustach zabierał kolejną porcję. Ale wcale mnie to nie dziwi, bo domowe ciasto z cukinią jest po prostu BOMBOWE! Cukinioladę piekłam już cztery razy i na pewno na tym się nie skończy! Za każdym razem wychodzi pyszne i większość osób nie wierzy, że główny składnik to …. cukinia! wink

Zrobiłam dwie wersje. Jedna z tartą cukinią i z olejem kokosowym. Druga z olejem rzepakowym – szybsza, bo wszystkie składniki (z cukinią włącznie) zmiksowałam. Konsystencją przypominało mi babkę, którą jadłam za dawnych lat. Na szczęście skład cukiniolady o wiele zdrowszy w przeciwieństwie do starej cukrowej babki! Obie wersje smaczne. Ta z olejem kokosowym bardzo aromatyczna i chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim.

Przepis na domowe ciasto z cukinią

Składniki
 
2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki)
½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego
około 1/3 szklanki ciemnego kakao
łyżeczka sody
2 jajka
½ szklanki syropu klonowego lub czegoś innego do osłodzenia (ja dałam 3 łyżki i nam smak odpowiadał)
1½ szklanki mąki
 
Wykonanie
W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę.
Wersja druga: wszystkie składniki wrzucamy do blendera / thermomixa i miksujemy na gładką masę.

Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: