Co Lila jadła w środę? 20 – przygotowałam kolejny wpis z kulinarnymi inspiracjami. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni – będzie mi bardzo miło.

Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  w tym miesiącu ma urodzinku, to już 3 lata!  Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Co Lila jadła w środę? 20

Menu na cały dzień

Śniadanie

8:00

Chleb z awokado. Jeśli mamy trochę więcej czasu to można przygotować sałatkę z awokado lub jakaś pastę. Tym razemposzłam na łatwiznę tongue-out

II śniadanie

 

10:30

Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Zobacz przepis na domowe płatki nesquik. Trochę jest roboty z tymi kuleczkami, ale to też fajny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem w kuchni. Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami.

Zupa

13:00

Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej – poniosło mnie w kuchni, hahaha! laughing W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać.

II danie

16:00

Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Przestały nam smakować (a raczej nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie chciałam spróbować czegoś nowego. I tak już kolejny raz zajadamy się pysznymi pierogami, które zawsze lepi moja mama, bo sama nie mam cierpliwości i średnio wychodzi mi jeden na 5 minut. Nadzienie to ugotowana zielona soczewica, zeszklona na maśle klarowanym cebulka, surowe jajko i przyprawy.

Podwieczorek

17:30

Sok wyciśnięty z buraka, jabłka i gruszki. Na początku Lili nie posmakował, bo mówiła, że za kwaśny (według mnie baaaardzo słodki). Jak drugi raz skosztowała to chciała więcej i więcej.

Kolacja

19:00

Kotlety ryżowe z jajkami.

Przepis na kotlety ryżowe

Składniki

150 g ryżu

5 jajek ugotowanych na twardo

mała marchewka starta na małych oczkach

1 jajko

otręby do panierowania

sól himalajska, pieprz

Wykonanie

Ugotowany i ystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone w kostkę jajka, marchewkę, zeszkloną cebulę. Przyprawiamy i dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i panierujemy otrębami. Smażymy na maśle klarowanym. Smacznego!

Co Lila jadła w środę? 20 – kolejne zestawienie za nami. Musisz spróbować pierogów z soczewicą i wegetariańskich kotlecików z ryżem. Daj znać czy smakowało.

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: