Domowa czekolada z bakaliami

Czekolada wywołuje radość, poprawia humor i sprawia, że wszystko wydaje się lepsze. Już nawet po zjedzeniu jednej kostki, zły dzień staje się piękniejszy. Ale kto zjada tylko jedną i odkłada resztę? No?! Ręka do góry. Idealna do kawy, herbaty, do pracy, w szkole lub …. na otarcie łez. Znalezienie w sklepie dobrej, bez zbędnych dodatków czekolady graniczy z cudem. A jeśli już ten cud się znajdzie to kosztuje miliony! I właśnie dlatego często przygotowuję domową czekoladę i zajadamy się bez poczucia winy! Tak naprawdę to robię dla swojego ciała przysługę, bo domowa czekolada składa się z bardzo pożywnych składników takich jak kakao, olej kokosowy, orzechy, nasiona chia (opcjonalnie), kasza jaglana ekspandowana, rodzynki, daktyle i miód. Nie ma w niej ani grama cukru rafinowanego, niezdrowych tłuszczów czy E „witamin”. Śledząc przepisy na domowe słodycze pewnie zauważyłaś, że w większości pojawiają się te same składniki. Ma to swoje plusy: kupując słoik oleju kokosowego lub buteleczkę syropu klonowego, możesz wykorzystać te produkty w wielu przepisach i wyczarować mnóstwo domowych smakołyków. Nie ukrywam, że to moje ulubione produkty. Mam nadzieję, że lubisz olej kokosowy?

Przepis na domową czekoladę z bakaliami

Składniki możesz komponować wedle uznania. W naszej czekoladzie znalazły się:

rodzynki

orzeszki

nasiona chia

kasza jaglana ekspandowana

Czekolada to olej kokosowy nierafinowany (3 kopiaste łyżki), miód (2 łyżki) i kakao (2 łyżki).
Wykonanie
W rondelku na małym ogniu mieszamy olej kokosowy, miód i kakao. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników. Do miski wsypujemy wybrane dodatki i zalewamy przygotowaną wcześniej czekoladą. Ja dwa razy robiłam masę czekoladową, bo po wlaniu pierwszej porcji okazało się, że jest jej za mało. Także spokojnie, jak będzie za mało to dorabiamy ? Po wymieszaniu całość wlewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i wsadzamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli masz wątpliwości i nie wiesz jak ma wyglądać konsystencja to na fanpejdżu Lady Och Mistrzyni jest filmik, w którym Lila pokazuje jak należy mieszać składniki tańcząc do rytmu piosenki – gwarantuję, że po obejrzeniu filmu domowa czekolada na pewno wyjdzie sssmakowita!

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Domowe fit pączki z twarogiem

Domowe fit pączki z twarogiem Domowe fit pączki z twarogiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Nasze pączki piekłam w piekarniku, dzięki temu są w wersji fit!  Jeśli jeszcze nie...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

10 pomysłów na buraki

Buraki Buraki - niedrogie, łatwo dostępne, a w dodatku potrafią zdziałać CUDA  Są bogate w żelazo i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają mnóstwo błonnika, potas, kwas foliowy, beta-karoten, witaminę C i fosfor. Buraki w diecie dziecka mogą pojawić się już na...

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: