Domowa ciecierzyca

Domowa ciecierzyca na dwa sposoby to pyszne małe co nieco. Zamiast chipsów, paluszków i krakersów – rewelacyjna przekąska, którą możesz zajadać się do woli przed telewizorem. Starsze dzieciaki na pewno będą zachwycone małymi słodkimi kuleczkami. Ciecierzyca bogata jest w witaminy, błonnik i minerały, zawiera także dużo roślinnego białka. Możesz przygotować ją wersji na słodko lub na słono. Ja zazwyczaj robię dwa smaki jednocześnie. Przepis banalny, wystarczy podgotować ciecierzycę (ewentualnie otworzyć puszkę), przygotować miksturę i upiec. Po upieczeniu możesz wcinać chrupiące chipsy z ciecierzycy! Polecam wrzucić trochę do zupy lub jako dodatek do sałatki.

Przepis na pieczoną ciecierzycę

Składniki
ciecierzyca
*tej w puszce nie trzeba gotować
Mikstura
na słodko miód lub syrop klonowy, cynamon
na słono oliwa z oliwek, pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka,  zioła prowansalskie, mielony imbir
Wykonanie
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc. Następnego dnia przepłukujemy, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną cieciorkę mieszamy w słonej lub słodkiej miksturze i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach około 20-30 minut.
Smacznego!
Domowa ciecierzyca
Domowa ciecierzyca

 

Domowa ciecierzyca

 

 

Domowa ciecierzyca

 

Domowa ciecierzyca

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: