Świąteczne menu dla dziecka

Zainspirowałyście mnie do stworzenia tego wpisu ❤ „Co Lila będzie jadła w święta”? dopytujecie, dlatego postanowiłam stworzyć post ze świątecznym menu dla dziecka. Nie da się ukryć, że dania takie jak smażone ryby z ościami, barszcz z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, sałatki z dużą ilością majonezu nie są odpowiednie dla małych dzieci. Warto zmodyfikować te ciężkostrawne potrawy tak,  aby były zdrowsze i dostosowane do wieku. Przed planowaniem dań, zastanów się, ile tak naprawdę Twój maluch zje w dniu pełnym wrażeń? Umówmy się, to nie musi być tradycyjnie 12 dań. Nie musisz też gotować podwójnie. Wystarczy delikatnie „odchudzić” niektóre potrawy. I na przykład przed przyprawieniem barszczu (ja gotuję bez grzybów) dla starszych domowników, odlać chochelkę dla dziecka. Zamiast smażyć filety z ryby, możesz całej rodzinie podać w zdrowszej wersji – pieczone w piekarniku. Lila już od trzech dni podekscytowana przypomina „mamo-będą święta, opłatek i tolt”. Więc ja już wiem, co będzie cieszyło się największą popularnością na stole – TOLT i opłatek laughing

Co Lila będzie jadła w święta?

Poniżej przedstawiam zestaw dań. Są też tradycyjne potrawy. Sekret tkwi w sposobie przygotowania. Unikamy soli rafinowanej, smażenia na oleju, gotowych produktów i cukru rafinowanego. Podejrzewam, że Lila skubnie po trochę i  wszytskie te dania będzie jadła przez dwa dni.

Barszcz czerwony

U nas nigdy nie robiło się barszczu z grzybami. Przygotowując barszcz dla malucha nie korzystaj z gotowych proszków typu zalej – zamieszaj. Nie dodawaj ich nawet w małej ilości dla podkręcenia smaku.
Wersja dla dziecka -> bez soli rafinowanej, bez gotowych proszków.
Uszka -> kapusta kiszona + pieczarki.
Dla małego dziecka, które ma około roku możesz ugotować zwykły, gęsty barszcz na wywarze jarzynowym z ziemniaczkami.

Ryba po grecku

Jedno z moich ulubionych dań, które z chęcią robię kilka razy w roku. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce. Tak przygotowane warzywa wrzucam do garnka z wodą. Do tego dodaję pokrojony por i duszę do miękkości. Dla lepszego smaku na sam koniec można dać odrobinę masła lub oliwy. Przyprawiam pieprzem i solą himalajską (najlepiej bezpośrednio na talerzu). Rybę piekę w piekarniku lub smażę na maśle klarowanym. Warzywa i rybę przekładam warstwami do żaroodpornego naczynia i później całość podgrzewam w piekarniku.

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami to nie jest najlepsza propozycja dla dzieci. Zamień je na pierogi z kapustą i pieczarkami lub z zieloną soczewicą. Możesz także przygotować pierogi na słodko z jabłkami i cynamonem.

Kutia

Kasza pęczak z miodem, rodzynkami, orzechami i daktylami. Lżejsza wersja  dla dziecka – mniej maku, więcej kaszy ❤ Miód możesz zastąpić syropem klonowym. Lila jadła kutię pierwszy raz w wieku 3 lat.

Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka zawiera dużo majonezu i czasami jest za mocno przyprawiona (niektórzy używają nawet wegety surprised). Planuję zrobić klasyczną sałatkę jarzynową z jogurtem naturalnym, albo majonezem z ciecierzycy. Oprócz tradycyjnej sałatki (która przecież nigdy się nie nudzi), przygotuję też sałatkę z buraczkami i śledziem. Ale Lila na pewno na śledzika się nie skusi, więc dla niej zrobię trochę inną wersję laughing

Schab pieczony

No wreszcie jakieś mięso laughing  Może to być schab zapiekany z ziołami albo indyk. Takie pieczone mięso świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba.

Domowe słodycze

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowych wypieków – ciasteczek i pierniczków. Nie kupujemy słodyczy w sklepie, ale za to pieczemy pyszne ciasteczka i tworzymy niezapomniane wspomnienia ❤

POBIERZ świątecznego e-booka

%d bloggers like this: