Zaczął się najpiękniejszy czas w roku, magiczny Grudzień. To będzie miesiąc pachnących ciastek, ciasteczek i pierniczków. Zapach cynamonu już od kilku dniu unosi się w naszym domu. Uwielbiam te chwile przed świętami, bo to właśnie teraz, na spokojnie, możemy spędzić trochę więcej czasu w kuchni dekorując nasze wypieki. Z doświadczenia wiem, że za tydzień, dwa, wpadniemy w wir świątecznych zakupów i przygotowań, dlatego warto wykorzystać ten spokojny początek miesiąca i spędzić czas z dzieciakami w kuchni – nie spieszyć się i pozwolić na dłuuugie dekorowanie. Nie da się ukryć – pieczenie ciasteczek z dziećmi może być zabawne, ale jest też bardzo czasochłonne. Uh, jak sobie przypomnę jak wygląda kuchnia po wspólnym gotowaniu z Lilą… ? Ale nigdy nie odmawiam, gdy słyszę słodkie „mamusiu, ale ja chęęętnie pooomogę” ?Ciasteczka renifery są bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadają się jako prezent. Wystarczy włożyć je do ozdobnego pudełka lub zapakować w celofan. Na koniec zdradzę Ci sekret – przed świętami smakują lepiej!


Przepis na domowe ciasteczka renifery

Składniki
120 g masła
240 g mąki (u mnie pszenna + pełnoziarnista żytnia)
1 jajko
syrop klonowy (ja dałam 4 łyżki)
Polewa czekoladowa -> gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + olej kokosowy + syrop klonowy
Noski -> granat
Wykonanie
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Możesz również wyrobić ciasto ręcznie (najpierw posiekaj nożem masło i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami). Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 20 minut. Po schłodzeniu wałkujemy i wykrawamy szklanką okrągłe kształty. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Po wystygnięciu dekorujemy ciasteczka za pomocą wykałaczki.

 

 

 

 

 

 


 


Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: