Zaczął się najpiękniejszy i najsłodszy czas w roku – magiczny Grudzień. To będzie miesiąc pachnących ciastek, ciasteczek i pierniczków. Zapach cynamonu już od kilku dniu unosi się w naszym domu. Uwielbiam te chwile przed świętami, bo to właśnie teraz, na spokojnie, możemy spędzić trochę więcej czasu w kuchni dekorując nasze wypieki. Z doświadczenia wiem, że za tydzień, dwa, wpadniemy w wir świątecznych zakupów i przygotowań, dlatego warto wykorzystać ten spokojny początek miesiąca i spędzić czas z dzieciakami w kuchni – nie spieszyć się i pozwolić na dłuuugie dekorowanie. Nie da się ukryć – pieczenie ciasteczek z dziećmi może być zabawne, ale jest też bardzo czasochłonne. Uh, jak sobie przypomnę jak wygląda kuchnia po wspólnym gotowaniu z Lilą… laughing Ale nigdy nie odmawiam, gdy słyszę słodkie „mamusiu, ale ja chęęętnie pooomogę” Ciasteczka „renifery” są bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadają się jako prezent. Wystarczy włożyć je do ozdobnego pudełka lub zapakować w celofan. Na koniec zdradzę Ci sekret – przed świętami smakują lepiej!

Przepis na domowe ciastka renifery

Składniki
120 g masła
240 g mąki (u mnie pszenna + pełnoziarnista żytnia)
1 jajko
syrop klonowy (ja dałam 4 łyżki)
Polewa czekoladowa -> gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej + olej kokosowy + syrop klonowy
Noski -> granat
Wykonanie
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Możesz również wyrobić ciasto ręcznie (najpierw posiekaj nożem masło i wrzuć do miski z pozostałymi składnikami). Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce 20 minut. Po schłodzeniu wałkujemy i wykrawamy szklanką okrągłe kształty. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Po wystygnięciu dekorujemy ciasteczka za pomocą wykałaczki.

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowa karpatka z kremem jaglanym

Domowa karpatka Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec...

Domowe pierniczki – zobacz najlepszy przepis

Domowe pierniczki Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni - mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy...

Domowy jagielnik – 3 smaki w jednym

Domowy jagielnik bez pieczenia Domowy jagielnik zrobiłam w ostatnią niedzielę dla gości do porannej kawy. Z tymi znajomymi, którzy do nas wpadli na ciacho, znamy się od niedawna więc nie wiem jakie mają preferencje smakowe, co lubią i jak się odżywiają. Pomyślałam, że...

Strona 1 z 1912345...10...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 57 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 57 Co Lila jadła? 57 tydzień inspiracji na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal...

Co Lila jadła? 56 zobacz nasze jesienne menu

Co Lila jadła? 56 Co Lila jadła? 56 tydzień inspiracji na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal...

Co Lila jadła? 55 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 55 Co Lila jadła? 55 tydzień inspiracji na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: