Domowe ciastka z gwiazdką

Ostatni poniedziałek przed świętami. Robicie już listę zakupów? Komponujecie menu? I pewnie szukacie przepisów na ciasteczka? No to super! Mam kolejny przepis na smaczne ciasteczka z gwiazdką. Ciastka z gwiazdką są proste w przygotowaniu, smaczne, a w dodatku pięknie się prezentują. Zobacz też przepis na domowe ciastka reniferki.

Przepis na domowe ciastka z gwiazdką

Składniki
130 g masła
250 g mąki (mieszanka pszennej i orkiszowej)
2 łyżki kakao
3 łyżki zimnej wody

1 żółtko

cukier kokosowy (wedle uznania)
Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz kakao) wrzucamy do maszyny (u mnie thermomix) i wyrabiamy lub wrzucamy wszystko do miski (masło siekamy nożem) i wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10-15 minut do zamrażarki. Po wyciągnięciu wykrawamy szklanką krążki, a w nich gwiazdki. Do jasnego kółka dajemy ciemną gwiazdkę i odwrotnie.

Temperatura 180 stopni / czas pieczenia około 20 minut.

Uwaga Bardzo ważne jest, aby docisnąć i wlepić dobrze gwiazdki. Jeśli się tego nie dopilnuje, to po upieczeniu gwiazdki wylecą z kółka. Ale i tak będą smaczne!

POBIERZ świątecznego e-booka

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 46 foodbook

Zapraszam na nowy post kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainteresuje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Domowe słodycze

Domowa karpatka z kremem jaglanym

Domowa karpatka Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec...

Domowe pierniczki – zobacz najlepszy przepis

Domowe pierniczki Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni - mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy...

Domowy jagielnik – 3 smaki w jednym

Domowy jagielnik bez pieczenia Domowy jagielnik zrobiłam w ostatnią niedzielę dla gości do porannej kawy. Z tymi znajomymi, którzy do nas wpadli na ciacho, znamy się od niedawna więc nie wiem jakie mają preferencje smakowe, co lubią i jak się odżywiają. Pomyślałam, że...

Strona 1 z 1912345...10...Ostatnia »
%d bloggers like this: