„Zabawa tkwi w toffifee”- tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle – zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu – nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału. Do zrobienia tych czekoladek możesz użyć formy silikonowej w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ja kupiłam oryginał dla lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie.

Przepis na domowe toffifee

Składniki
masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki)
syrop klonowy (2-3 łyżki)
cukier kokosowy (1 łyżka)
olej kokosowy (3 łyżki)
orzechy laskowe (opcjonalnie)
gorzka czekolada
Wykonanie
  • Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier kokosowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy… ?
  • Do foremki wrzucamy orzecha laskowego (u mnie większość bez ?) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową.
UWAGI
  • Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy i blendujemy na papkę. Gotową masę z daktyli wrzucamy do rondla z olejem i masłem i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Reszta tak jak w opisie powyżej.
  • Domowe toffifee przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Głównymi składnikami toffifee są rafinowany cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku i tłuszcz palmowy. Nie wiem jak Ty, ale ja staram się tych składników unikać.

Domowe słodycze

Domowa nutella

Domowa nutella Kolejny tydzień, kolejny słodki poniedziałek. Miło jest zacząć poniedziałek od domowych smakołyków. Dzisiaj mam dla Ciebie świetny przepis na domową nutellę, a raczej awotellę. W moim przepisie nie ma orzechów, (pomijając te, które są dekoracyjnie na...

Domowa granola

Domowa granola Domowa granola - moja miłość do niej jest wielka. Przygotowanie przekąski trwa 5 minut, a radość z chrupania ogromna. W dodatku jest lepsza, niż ta ze sklepu. Zrobienie domowej granoli jest łatwe, tanie, a ponieważ możesz sama kontrolować składniki to i...

Strona 19 z 20« Pierwsza...10...1617181920

Co Lila jadła?

Co Lila jadła w środę? 8

Co Lila jadła w środę? 8 – przygotowałam kolejny wpis z kulinarnymi inspiracjami. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na...

Strona 19 z 22« Pierwsza...10...1718192021...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: