„Zabawa tkwi w toffifee”- tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle – zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu – nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału. Do zrobienia tych czekoladek możesz użyć formy silikonowej w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ja kupiłam oryginał dla lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie.

Przepis na domowe toffifee

Składniki
masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki)
syrop klonowy (2-3 łyżki)
cukier kokosowy (1 łyżka)
olej kokosowy (3 łyżki)
orzechy laskowe (opcjonalnie)
gorzka czekolada
Wykonanie
  • Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier kokosowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy… ?
  • Do foremki wrzucamy orzecha laskowego (u mnie większość bez ?) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową.
UWAGI

  • Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy i blendujemy na papkę. Gotową masę z daktyli wrzucamy do rondla z olejem i masłem i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Reszta tak jak w opisie powyżej.
  • Domowe toffifee przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Głównymi składnikami toffifee są rafinowany cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku i tłuszcz palmowy. Nie wiem jak Ty, ale ja staram się tych składników unikać.

Domowe słodycze

Domowe brownie z czerwoną fasolą

Domowe brownie z czerwoną fasolą to pyszne, czekoladowe ciacho. Świetny sposób na czerwoną fasolę! Nikt nie wyczuje, że roślina strączkowa znajduje się w tym cieście.  Czary mary, prawda? W końcu stworzyłam idealny przepis na brownie bez mąki! Nie ukrywam, że zrobiłam...

Strona 5 z 19« Pierwsza...34567...10...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 46 foodbook

Zapraszam na nowy post kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainteresuje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...

Co Lila jadła? 44 menu dla całej rodziny

Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie! Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu. Nowym czytelnikom...

Strona 5 z 20« Pierwsza...34567...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: