Domowe drożdżówki w kształcie serca

Zbliża się najtłuściejszy czwartek w roku! Pączki będziemy robić na pewno, ale dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka – chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (jak zrobić prawdziwe domowe kakao? KLIK) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu ? To było moje ulubione śniadanie ? Przepis pochodzi z książki thermomix, trochę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby czyli mleko krowie zamieniłam na roślinne owsiane i biały cukier na cukier kokosowy. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem ❤

Przepis na domowe drożdżówki w kształcie serca

Składniki
220 g mleka (u mnie domowe owsiane)
100 g cukru trzcinowego /kokosowego
40 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
80 g masła roztopionego
1 jajko (+ 1 do posmarowania bułeczek)
½ soli himalajskiej
Wykonanie
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn – do małej miski wrzucamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy resztę składników i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 25 minut/180 stopni.

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: