Zapraszam na nowy post kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainteresuje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni – będzie mi bardzo miło.
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 8 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Co Lila jadła? 46 tydzień

kulinarne inspiracje dla całej rodziny

Śniadanie

8:00

Budyń jaglany.
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie lub na mleku roślinnym (zdecydowanie lepsza opcja ?). Miksujemy z kakao i bananem. Kasza w tym wydaniu to hit! Najlepszy przysmak i na śniadanie i na podwieczorek. Fajna alternatywa dla zwykłego budyniu. Idealny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej ❤

II śniadanie

10:00

Maliny z siemieniem lnianym.
Mrożone maliny rozmrażamy w garnku. Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i dodajemy do malin. Można osłodzić miodem. Nasze ostatnie zapasy z zeszłego roku. Na szczęście już niedługo będziemy zajadać się świeżymi ?

Zupa

13:00

Zupa pomidorowa z soczewicą.

II danie

16:00

Kluski śląskie w trzech kolorach. Schab duszony w sosie własnym i buraczki. Tradycyjny niedzielny obiad! Trochę urozmaiciłam te kluchy, żeby nudno na talerzu nie było. Przy okazji wykorzystałam szpinak. Jeśli nie wiesz jak go podać – zrób kluski ?

Co Lila jadła? 46

Przepis na kluski śląskie

Składniki

ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko (opcjonalnie)
ugotowany burak
szpinak (mrożony)

Wykonanie

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, uklepujemy w misce i dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy na bok i uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko (opcjonalnie). Szpinak rozmrażamy w garnku (u mnie 3-4 brykiety). Ugotowanego buraka trzemy na tarce (drobne oczka). Przygotowaną masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy szpinak, do drugiej startego buraka (u mnie 2-3 łyżki), trzecia będzie bez dodatków. Formujemy kluski i gotujemy w wodzie.

Smacznego!

dokładka klusek i buraczków wink

Podwieczorek

17:30

Kolacja

19:30

Brokuły, ugotowane jajka, kukurydza i sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: