Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie! Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie w komentarzu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 9 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o kilka nowych pomysłów na śniadanie, obiad czy kolację.. Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie ? Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników!

Śniadanie

8:00

Owsianka to w dalszym ciągu ulubione śniadanie Liliany. Teraz jest sezon truskawkowy więc można sobie urozmaicić tymi owocami poranny posiłek. Mniam! czy Wasze dzieci też uwielbiają truskawki?

Składniki

płatki owsiane górskie

woda

jogurt naturalny

banany

truskawki

kasza jaglana ekspandowana

Wykonanie

Płatki owsiane gotujemy na wodzie kilka minut, aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jogurt naturalny i owoce.

II śniadanie

10:00

Winogrona i granat. Taki zestaw Lila zabrała ze sobą na zajęcia. Na szczęście na śniadanie dzieci dostają owoce przyniesione przez rodziców. Nie ma miesca na słodkie jogurty, ciasteczka czy batoniki.

Zupa

13:00

Rosół z kaszą jaglaną. Pewnie pomyślisz, że zwariowałam, bo makaronu dziecku nie ugotowałam cool Ale my lubimy takie zmiany i z chęcią dodajemy tradycyjnym potrawom odrobinę nowoczesności. Może też spróbujesz dodać kaszę? Lilę dopadła ospa i domowy rosołek z kaszą jaglaną to świetny wspomagacz układu odpornościowego! Poprosiłam Lilę o potrzymanie na stojąco miseczki z zupą do zdjęcia, a Lila na to „Mamusiu – ja jestem chora i się dzisiaj nie nadaję do zdjęć”. Ale usiadła i specjalnie dla Ciebie potrzymała laughing

II danie

16:00

Kasza bulgur z warzywami. To naprawdę świetny sposób na szybki obiad. Całość przygotujesz w ciągu 30 minut. Wyszedł nam niezły potworek z tego dania. Odkąd kupiłam (2 miesiące temu) foremki do wycinania ksztaltów z warzyw i owoców to zaczęłam dekorować potrawy. Wcześniej tego nie robiłam, domyślasz się dlaczego? 

Podwieczorek

17:30

Ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami. Przepis już pojawił sie na blogu. Szybkie w przygotowaniu i bardzo pożywne. Idealne na podwieczorek.

Kolacja

19:30

Chleb ze smalcem! Pyszny, aromatyczny, fasolowy.  Jeśli jeszcze nie robiłaś smalcu w wersji wege to musisz to zmienić! Kolejna propozycja na „pastę” do kanapek. Uwielbiam ten smalec, jest czaderski, bo większość osób nie wie z czego zrobiony. No i plus za to, że po zjedzeniu smalcu z fasoli nie czujemy się tłusto laughing Dlaczego smalec, a nie po prostu „pasta z fasoli”? Bo ta nazwa przyciąga (szczególnie starsze pokolenie). Do tego ogórek musi być koniecznie, bo to duet idealny.

Składniki

ugotowana biała fasola (200g)

jabłko

cebula ( u mnie czerwona)

przyprawy (sól kłodawska, pieprz, majeranek)

Wykonanie 

Cebulę dusimy z jabłkiem na maśle klarowanym. Fasolę miksujemy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku.

Smacznego!

I już wiesz, co Lila jadła w ostatnim tygodniu. Mam nadzieję, że już masz w głowie kilka pomysłów i wykorzystasz inspiracje z tego wpisu. To co – chyba czas na zamoczenie fasoli? laughing

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: