Co Lila jadła? 52

Co Lila jadła? 52 zestawienie posiłków. Zobacz koniecznie! Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu.

Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 10 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowektóry wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o nowe pomysły na śniadanie, obiad i kolację. Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie 😉 Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników!

Nie chodzi o to, aby w 100 % skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Podstawowe założenia

Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na płatki jaglane, ryżowe lub owsiane.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Sklepowe lody zamieniamy na domowe ❤ (tym razem skusiłam się na zrobienie lodów ze słodkich ziemniaków).

Menu tydzień 52

Śniadanie

8:00

Płatki ryżowe z jagodami i truskawkami. Do garnka wrzucamy płatki, wodę lub mleko roślinne, jagody, truskawki (u mnie mrożone) i gotujemy kilka minut. Cudowny kolor wyszedł, prawda? Ulubiony kolor Liliany to fioletowy więc śniadanie bardzo jej przypasowało laughing

II śniadanie

10:00

Papaja to dla nas nowość. Piękny, tropikalny owoc, który zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Lila spróbowała malutki kawałeczek i więcej nie chciała. Zdecydowanie bardziej smakuje jej arbuz lub melon. No trudno, jeszcze kiedyś na pewno kupimy i spróbujemy wink

Pestki papai, jak widać, nie wyglądają zachęcająco laughing ALE one też się nie zmarnowały. Te małe nasiona mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Rozgniotłam je tluczkiem w moździerzu i posypywałam sałatki lub dodawałam do koktajli. Trzeba je ostrożnie wsypywać, bo mają bardzo ostry smak – podobny do chrzanu i rzeżuchy.

Zupa

13:00

Chłodnik z jajkami. Gdy na dworze termometr pokazuje ponad 30 stopni i żar się z nieba leje, mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Chłodnik to idealna zupa w upalny dzień, bo jest lekka i orzeźwiająca. No i ten cudny kolor, który zawsze mnie zachwyca. Poniżej lista składników i opis wykonania. Jeśli chodzi o proporcje to musisz sama sobie dostosować do ilości osób i swojego smaku. Ja wszystko dawałam na oko tongue-out

Przepis na chłodnik

Składniki

botwinka

ogórek

rzodkiewka

przyprawy (sól kłodawska, pieprz)

jogurt naturalny / maślanka / kefir lub mleczko kokosowe

cytryna

czosnek

koperek

szczypiorek

Wykonanie

Botwinkę myjemy, łodygi i liście drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Studzimy.
Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir (lub jogurt naturalny, maślankę itp.)  szczypiorek, koperek oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki i rzodkiewkę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Podajemy z ugotowanym jajkiem. Smacznego!

II danie

16:00

Domowa tortilla dla leniwych tongue-out Nie chciało nam się piec placków, więc poszliśmy na łatwiznę i zawineliśmy warzywa w sałatę lodową. Szybkie w przygotowaniu, chrupiące i bardzo smaczne danie okazało się hitem. Nie dość, że Lila miała frajdę przy komponowaniu i zawijaniu, to jeszcze jadła te tortille ze smakiem.

Podwieczorek

17:30

Lody dla ochłody. Po obiedzie w ramach deseru jedliśmy lody, które zrobiłam z … batata, banana, masła orzechowego i mleczka kokosowego. Nad przepisem muszę jeszcze trochę popracować, bo smak nie był dla mnie idealny tongue-out

Kolacja

19:30

Kasza jaglana z buraczkami. Pyszna, lekka „sałatka”, ktorą możesz modyfikować na różne sposoby dodając jabłko, gruszkę lub podprażony słonecznik. Nasze składniki to ugotowana kasza jaglana i ugotowany burak starty na grubych oczkach. Wszystko polałam sosem z oliwy, cytryny i przyprawiłam ziołami.

Co Lila jadła? 52 tydzień zestawienia za nami. Nie mogę w to uwierzyć! Dziękuję, że tu jesteś. Napisz co Ci się spodobało z tego menu i czy zainspirowała Cię tortilla z sałaty lodowej? Uważam, że jest to świetny sposób na podanie warzyw. Zdrowa, chrupiąca i pysznie wyglądająca przekąska dla całej rodziny. Muszisz spróbować! laughing

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: