Domowe jeżyki
Domowe jeżyki to mój kolejny kulinarny eksperyment. Tuż po przyjeździe od cioci, która wyciągnęła do herbaty te znane ciasteczka, zaczęłam się zastanawiać jak i z czego zrobić domową, zdrowszą wersję jeżyków. Dobrze wiesz, że uwielbiam odtwarzać znane smakołyki. Zabrałam ze sobą opakowanie i pomyślałam, że muszę stworzyć podobnie wyglądające ciastka. Ilość składników na opakowaniu trochę mnie przeraziła Domowe jeżyki może nie smakują tak samo jak te oryginalne, ale wyglądają podobnie, prawda?
Nasze ciasteczka składają się z mąki gryczanej, płatków owsianych i wiórków kokosowych. Nadzienie to daktyle i banan, a polewa to gorzka czekolada z dodatkiem oleju kokosowego. Wbrew pozorom przygotowanie ciastek nie pochłonie Ci dużo czasu. Najpierw zrobisz spód, a w trakcie pieczenia zajmiesz się daktylowym nadzieniem i polewą. Później wystarczy zmontować małe jeżyki
Oczywiście Lila była obecna na każdym etapie produkcji domowych jeżyków – widzisz te rozmazane paluszki na papierze do pieczenia? ❤

Słodycze mogą być zdrowe i wartościowe.

Ciasteczka wychodzą bardzo kruche. Można sobie jeszcze bardziej uprościć pieczenie domowych jeżyków i zrobić zwykłe ciasteczka owsiano-bananowe, nałożyć daktylowe nadzienie, rodzynki lub orzechy i polać czekoladą. To taka prostsza i trochę szybsza wersja A teraz zobacz jakich składników potrzebujesz, aby zrobić domowe jeżyki o smaku kokosowym.
Przepis na domowe jeżyki
Składniki
Ciasteczka
30g mąki (u mnie gryczana)
60g płatków owsianych górskich
30g wiórków kokosowych
2 łyżki syropu klonowego
50g masła
małe jajko (opcjonalnie)
Nadzienie
daktyle
banan
Polewa
czekolada gorzka
olej kokosowy
Wykonanie
Ciasteczka wszytskie składniki miksujemy, formujemy ciastka, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie Garść daktyli moczymy w gorącej wodzie około 15 minut, następnie miksujemy z bananem (ja wykorzystałam pół dużego banana).
Polewa Gorzką czekoladę roztapiamy z odrobiną oleju kokosowego.
Na upieczone ciasteczka nakładamy nadzienie czyli masę daktylową.
Dla lepszego efektu dodajemy rodzynki i polewamy czekoladą.
Z tej porcji wyszło 9 sztuk.
Smacznego!


Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Moja ulubiona część wpisu czyli porównanie składników. Tym razem pod lupę bierzemy domowe jeżyki i te oryginalne, ze sklepu. Nie spocznę, dopóki nie zarażę Cię miłością do zdrowszych smakołyków. Zobacz i porównaj składniki. To chyba największy argument, żeby przygotować swoją wersję w domu. Warto czytać etykiety i jeśli tylko to możliwe – sklepowe słodycze zamienić na domowe





Domowe słodycze
Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste
Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika! Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...
Domowe kulki z ciecierzycy – zobacz jakie proste
Domowe kulki z ciecierzycy Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser - domowe...
Domowe fit pączki z twarogiem
Domowe fit pączki z twarogiem Domowe fit pączki z twarogiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Nasze pączki piekłam w piekarniku, dzięki temu są w wersji fit! Jeśli jeszcze nie...
Co Lila jadła?
Wielkanocne menu dla dzieci – zobacz moje propozycje
Wielkanocne menu dla dzieci Już za kilka dni będziesz się zastanawiać co podać swojemu dziecku do jedzenia w święta. Co może jeść maluch? W Twojej głowie będą wirować pytania - czy wszystko nadaje się do jedzenia dla małego brzuszka? Czy dziecko może spróbować...
10 pomysłów na szpinak – zobacz moje propozycje
Szpinak Szpinak dla większości był zmorą dzieciństwa. Zielona breja kojarzy się z czymś wyjątkowo niesmacznym. Całkiem niesłusznie, bo z zielonych liści można przygotować wiele smacznych dań. Dlaczego warto jeść szpinak? źródło witaminy C i witamin z grupy B bogaty w...
10 pomysłów na buraki
Buraki Buraki - niedrogie, łatwo dostępne, a w dodatku potrafią zdziałać CUDA Są bogate w żelazo i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają mnóstwo błonnika, potas, kwas foliowy, beta-karoten, witaminę C i fosfor. Buraki w diecie dziecka mogą pojawić się już na...