Domowa czekośliwka

Czekośliwka czyli pyszne połączenie śliwki z czekoladą. Przepis jest banalnie prosty, w dodatku czekośliwka tak naprawdę robi się sama. Wystarczy tylko umyć owoce, pozbyć się pestek, wrzucić do garnka i czasami pomieszać w trakcie gotowania. My do naszych domowych powideł nie dodajemy ani grama cukru. Jeśli po ugotowaniu okaże się, że dla Twojej rodziny czekośliwka jest kwaśna i mało słodka to wsyp odrobinę ksylitolu lub cukru kokosowego. Jeśli wykorzystasz dojrzałe śliwki to myślę, że obejdzie się bez dosładzania. Wystarczą dwa składniki, aby zrobić pyszną czekośliwkę, która przyda się do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Jest to kolejna, zdrowa alternatywa znanej nutelli.

Zobacz inne smarowidła, które zastępują nam sklepową nutellę:

To teraz czas na kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże Ci znieść najgorsze smutki i najzimniejsze wieczory. Wystarczy ciepła herbatka z imbirem, mały słoiczek czekośliwki i łyżeczka laughing

Przepis na domową czekośliwkę

Skadniki

1 kg śliwek

100 g gorzkiej czekolady (u nas 85 % kakao)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Do garnka dodajemy odrobinę wody (kilka łyżek) i wrzucamy śliwki. Gotujemy około 30 – 40 minut co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Z tej porcji wyjdą dwa średnie słoiki, więc generalnie nie ma co pasteryzować wink Czekośliwkę wkładamy do słoika i po wystudzeniu trzymamy w lodówce. Smacznego!

zamiast czekolady możesz użyć kakao

można dosłodzić cukrem kokosowym lub ksylitolem (nam taki smak odpowiadał).

z tej porcji wyjdą dwa średnie słoiki

Nie wiem czy robisz co roku jakieś przetwory czy nie, ale czekośliwka musi znaleźć się w Twojej spiżarce. Przepis jest naprawdę prosty i na pewno każdy sobie z tym poradzi – nie ma wymówek. I proszę Cię – nie kupuj kilograma śliwek. To się nie opłaca laughing Weź co najmniej z pięć kilo, wsadź do wielkiego gara, ugotuj i zapasteryzuj. Zaoszczędzisz sobie mnóstwo czasu – nie będziesz chyba codziennie śliwek gotować?

Domowe słodycze

Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz

Domowe lizaki?Domowe lizaki zrobiłyśmy kilka dni temu z Lilą spontanicznie, w kilka minut. Tak naprawdę to kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem. To, z czego składają się...

Domowe mleko roślinne – jak zrobić?

Domowe mleko roślinne Często pytacie mnie o mleko roślinne - gdzie kupuję albo jak robię. Mleko, a właściwie to napój roślinny, kosztuje w sklepie miliony monet  W dodatku bardzo ciężko jest znaleźć takie bez cukru lub innych zbędnych dodatków. Dlatego mleko roślinne...

Domowe jeżyki – masz ochotę?

Domowe jeżyki Domowe jeżyki to mój kolejny kulinarny eksperyment. Tuż po przyjeździe od cioci, która wyciągnęła do herbaty te znane ciasteczka, zaczęłam się zastanawiać jak i z czego zrobić domową, zdrowszą wersję jeżyków. Dobrze wiesz, że uwielbiam odtwarzać znane...

Strona 3 z 1912345...10...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 50 zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 50 Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu....

Co Lila jadła? 49 menu dla całej rodziny

Co Lila jadła? 49 Co Lila jadła? Zobacz koniecznie! Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to daj znać w komentarzu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany...

Strona 3 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: