Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. I daję słowo – ja naprawdę nie jestem eko sreko do bólu, ale w przypadku tej kaszy nie ma wyjścia i trzeba zapłacić kilka złotych więcej. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik. Używałam eko super najlepszej kaszy jaglanej laughing

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, ewentualnie przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche to dolewamy soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można podać z musem malinowym albo polać miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Daj znać czy namówiłam Cię na domowy jabłecznik z kaszą jaglaną? Cudowny, pachnący, sycący i szybki w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Domowe kulki z ciecierzycy – zobacz jakie proste

Domowe kulki z ciecierzycy Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser - domowe...

Domowe fit pączki z twarogiem

Domowe fit pączki z twarogiem Domowe fit pączki z twarogiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Nasze pączki piekłam w piekarniku, dzięki temu są w wersji fit!  Jeśli jeszcze nie...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Wielkanocne menu dla dzieci – zobacz moje propozycje

Wielkanocne menu dla dzieci Już za kilka dni będziesz się zastanawiać co podać swojemu dziecku do jedzenia w święta. Co może jeść maluch?  W Twojej głowie będą wirować pytania - czy wszystko nadaje się do jedzenia dla małego brzuszka? Czy dziecko może spróbować...

10 pomysłów na szpinak – zobacz moje propozycje

Szpinak Szpinak dla większości był zmorą dzieciństwa. Zielona breja kojarzy się z czymś wyjątkowo niesmacznym. Całkiem niesłusznie, bo z zielonych liści można przygotować wiele smacznych dań. Dlaczego warto jeść szpinak? źródło witaminy C i witamin z grupy B bogaty w...

10 pomysłów na buraki

Buraki Buraki - niedrogie, łatwo dostępne, a w dodatku potrafią zdziałać CUDA  Są bogate w żelazo i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają mnóstwo błonnika, potas, kwas foliowy, beta-karoten, witaminę C i fosfor. Buraki w diecie dziecka mogą pojawić się już na...

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: