Domowy jagielnik bez pieczenia

Domowy jagielnik zrobiłam w ostatnią niedzielę dla gości do porannej kawy. Z tymi znajomymi, którzy do nas wpadli na ciacho, znamy się od niedawna więc nie wiem jakie mają preferencje smakowe, co lubią i jak się odżywiają. Pomyślałam, że w takiej sytuacji sprawdzi się fit jagielnik – torcik 3 w 1. Dlaczego tak go nazwałam? bo w smaku przypomina mi 3 znane smakołyki – raffaello, bounty i nutellę (a może bardziej ferrero rocher?). Cała uradowana szybko uporałam się z tym deserem bez pieczenia (!), włożyłam do lodówki i już oczami wyobraźni widziałam te miny jak jedzą ten sernik bez sera. Haha – o ja naiwna. Tomek zjadł ciacho w 3 minuty i nie mógł się nadziwić smaku – w szoku był, że ciasto nie ma ani grama cukru rafinowanego. Agata wypytała o każdy składnik i niestety okazało się, że nie cierpi wiórków kokosowych. Spróbowała kawałek i smak jej bardzo odpowiadał – nie jadła jeszcze kaszy jaglanej w słodkim wydaniu, nutella przebiła wszystko, ale wiórki trzeszczące pod zębami są dla niej nie do zniesienia surprised Zupełnie o tym nie wiedziałam. Więc jeśli Ty nie lubisz kokosu, to ten domowy jagielnik nie jest dla Ciebie. Ewentualnie możesz pominąć ten składnik w przepisie. Ale wiesz jaką wiadomość dostałam od Agaty na drugi dzień? Że zainspirowałam ją i robi domowe raffaello. Nie dla siebie – dla swojej rodziny ❤

Przepis na domowy jagielnik

Składniki

na tortownicę 19 cm

Spód

60 g daktyli

25 g płatków owsianych górskich

25 g płatków jaglanych

garść migdałów

łyżka oleju kokosowego

Masa jaglana

około 600 g  (= 200 g kaszy suchej) ugotowanej kaszy na mleku kokosowym (gotowałam pół na pół z wodą)

30 g wiórków kokosowych

miód / syrop klonowy

Nutella

100 g mleka kokosowego (z puszki)

50 g daktyli

55 g orzechów laskowych

20 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)

Wykonanie

Spód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na  (wyłożony wcześniej papierem) spód blaszki.

Nadzienie

Ugotowaną kaszę delikatnie miksujemy i dodajemy wiórki kokosowe oraz miód lub syrop klonowy (wedle uznania).  Kaszę dajemy na wcześniej przygotowany spód.  (Część masy odłożyłam, aby zrobić kulki raffaello, no i …… Lila baaardzo dużo kaszy wyjadła łyżką – taaaaki pomocnik laughingcool).

Nutella

Daktyle i orzechy miksujemy, dodajemy mleko i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość nakładamy na kaszę jaglaną.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy kulkami raffaello.

Smacznego!

Daj znać czy namówiłam Cię domowy jagielnik? Takie ciacho z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort urodzinowy. Na pewno plusem jest to, że nie wymaga pieczenia, prawda?

Domowe słodycze

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

Co Lila jadła?

Co Lila jadła w środę? 3

Co Lila jadła w środę? 3 – to już trzeci wpis z kulinarnymi inspiracjami. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na...

Co Lila jadła w środę? 2

Co Lila jadła w środę? 2 –to drugi post z tej serii. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...

Co Lila jadła w środę? 1

Co Lila jadła w środę? 1 czyli zaczynamy nową serię postów i będę pokazywać co Lila jadła w każdą środę. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. Pamiętaj, że nie chodzi o to, aby skopiować w 100% każdy dzień. Każdy z nas ma inny tryb życia, smaki i...

Strona 19 z 19« Pierwsza...10...1516171819
%d bloggers like this: