Domowe pierniczki

Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni – mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy smak. Już od początku grudnia je pieczemy i Lila twierdzi, że to najlepsze domowe pierniczki na świecie. Jeśli szukałaś idealnego przepisu, to jesteś w dobrym miejscu! I lepiej zobacz też inne świąteczne ciasteczka. Dzieciom na pewno spodobają się ciastka z gwiazdką albo reniferki.

Przepis na domowe pierniczki

Składniki

240 g mąki orkiszowej

około 120 g mąki pełnoziarnistej żytniej

½ łyżeczki sody

2 jajka

100 g miodu

120 g masła

1 łyżka melasy karobowej

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżka kakao

2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej :))

Wykonanie

W małym garnku roztapiamy masło i miód. Pod koniec podgrzewania dodajemy łyżkę melasy karobowej i odstawiamy do przestygnięcia. Do robota kuchennego wsypujemy mąki, sodę, cukier kokosowy, kakao, przyprawę do piernika i wrzucamy 2 jajka. Wlewamy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy ciasto (powinno wyjść miękkie, sprężyste i trochę klejące). Przekładamy na stolnicę i delikatnie podsypujemy mąką. Im więcej mąki, tym twardsze ciasto, więc ostrożnie laughing Lila już się przekonała, że jak doda za dużo mąki, to wyjdą pierniki – kamienie i nie ma sensu ich piec tongue-out Wykrawamy różne kształty, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika – jeśli pierniki będą się piekły za długo lub zostaną po upieczeniu w piekarniku, staną się twarde jak kamienie yell

Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzeszkami lub na miód przyklejamy wiórki kokosowe / amarantus ekspandowany.

Smacznego!

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Domowe kulki z ciecierzycy – zobacz jakie proste

Domowe kulki z ciecierzycy Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser - domowe...

Domowe fit pączki z twarogiem

Domowe fit pączki z twarogiem Domowe fit pączki z twarogiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Nasze pączki piekłam w piekarniku, dzięki temu są w wersji fit!  Jeśli jeszcze nie...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

II śniadanie do przedszkola lub na spacer

II śniadanieCo spakować dziecku do przedszkola na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą na spacer lub na wycieczkę? Drugie śniadanie powinno być pysznym, ale również wartościowym i dobrze zbilansowanym posiłkiem. Dzięki temu będziesz miała pewność, że dostarczasz...

Wielkanocne menu dla dzieci – zobacz moje propozycje

Wielkanocne menu dla dzieci Już za kilka dni będziesz się zastanawiać co podać swojemu dziecku do jedzenia w święta. Co może jeść maluch?  W Twojej głowie będą wirować pytania - czy wszystko nadaje się do jedzenia dla małego brzuszka? Czy dziecko może spróbować...

10 pomysłów na szpinak – zobacz moje propozycje

Szpinak Szpinak dla większości był zmorą dzieciństwa. Zielona breja kojarzy się z czymś wyjątkowo niesmacznym. Całkiem niesłusznie, bo z zielonych liści można przygotować wiele smacznych dań. Dlaczego warto jeść szpinak? źródło witaminy C i witamin z grupy B bogaty w...

Strona 1 z 2212345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: