Domowe pierniczki

Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni – mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy smak. Już od początku grudnia je pieczemy i Lila twierdzi, że to najlepsze domowe pierniczki na świecie. Jeśli szukałaś idealnego przepisu, to jesteś w dobrym miejscu! I lepiej zobacz też inne świąteczne ciasteczka. Dzieciom na pewno spodobają się ciastka z gwiazdką albo reniferki.

Przepis na domowe pierniczki

Składniki

240 g mąki orkiszowej

około 120 g mąki pełnoziarnistej żytniej

½ łyżeczki sody

2 jajka

100 g miodu

120 g masła

1 łyżka melasy karobowej

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżka kakao

2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej :))

Wykonanie

W małym garnku roztapiamy masło i miód. Pod koniec podgrzewania dodajemy łyżkę melasy karobowej i odstawiamy do przestygnięcia. Do robota kuchennego wsypujemy mąki, sodę, cukier kokosowy, kakao, przyprawę do piernika i wrzucamy 2 jajka. Wlewamy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy ciasto (powinno wyjść miękkie, sprężyste i trochę klejące). Przekładamy na stolnicę i delikatnie podsypujemy mąką. Im więcej mąki, tym twardsze ciasto, więc ostrożnie laughing Lila już się przekonała, że jak doda za dużo mąki, to wyjdą pierniki – kamienie i nie ma sensu ich piec tongue-out Wykrawamy różne kształty, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika – jeśli pierniki będą się piekły za długo lub zostaną po upieczeniu w piekarniku, staną się twarde jak kamienie yell

Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzeszkami lub na miód przyklejamy wiórki kokosowe / amarantus ekspandowany.

Smacznego!

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowe ciastka renifery

Zaczął się najpiękniejszy i najsłodszy czas w roku - magiczny Grudzień. To będzie miesiąc pachnących ciastek, ciasteczek i pierniczków. Zapach cynamonu już od kilku dniu unosi się w naszym domu. Uwielbiam te chwile przed świętami, bo to właśnie teraz, na spokojnie,...

Domowe kakao (na mleku jaglanym)

Kakao to napój mojego dzieciństwa. Wtedy robiłam tak: kupowałam słodki proszek, najlepiej z królikiem na opakowaniu (takie markowe kakao, no przecież, że najlepsze!) do tego mleko krowie – podgrzać, wymieszać i gotowe. Proste. A teraz? Żeby wybrać mleko to trzeba się...

Domowa ciecierzyca (chrupiąca przekąska na słono lub słodko)

Domowa ciecierzyca Domowa ciecierzyca na dwa sposoby to pyszne małe co nieco. Zamiast chipsów, paluszków i krakersów - rewelacyjna przekąska, którą możesz zajadać się do woli przed telewizorem. Starsze dzieciaki na pewno będą zachwycone małymi słodkimi kuleczkami....

Strona 10 z 19« Pierwsza...89101112...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila będzie jadła w święta? – świąteczne menu dla dziecka

Świąteczne menu dla dziecka Zainspirowałyście mnie do stworzenia tego wpisu  "Co Lila będzie jadła w święta"? dopytujecie, dlatego postanowiłam stworzyć post ze świątecznym menu dla dziecka. Nie da się ukryć, że dania takie jak smażone ryby z ościami, barszcz z...

Co Lila jadła w środę? 30 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny)

Przygotowałam kolejny wpis z kulinarnymi inspiracjami. To już 30 post "Co Lila jadła w środę". Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub...

Co Lila jadła w środę? 29 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny)

Przygotowałam kolejny wpis z kulinarnymi inspiracjami. Specjalnie dla Ciebie 29 post "Co Lila jadła w środę". Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij...

Strona 10 z 20« Pierwsza...89101112...20...Ostatnia »
%d bloggers like this: