Domowe pierniczki

Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni – mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy smak. Już od początku grudnia je pieczemy i Lila twierdzi, że to najlepsze domowe pierniczki na świecie. Jeśli szukałaś idealnego przepisu, to jesteś w dobrym miejscu! I lepiej zobacz też inne świąteczne ciasteczka. Dzieciom na pewno spodobają się ciastka z gwiazdką albo reniferki.

Przepis na domowe pierniczki

Składniki

240 g mąki orkiszowej

około 120 g mąki pełnoziarnistej żytniej

½ łyżeczki sody

2 jajka

100 g miodu

120 g masła

1 łyżka melasy karobowej

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżka kakao

2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej :))

Wykonanie

W małym garnku roztapiamy masło i miód. Pod koniec podgrzewania dodajemy łyżkę melasy karobowej i odstawiamy do przestygnięcia. Do robota kuchennego wsypujemy mąki, sodę, cukier kokosowy, kakao, przyprawę do piernika i wrzucamy 2 jajka. Wlewamy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy ciasto (powinno wyjść miękkie, sprężyste i trochę klejące). Przekładamy na stolnicę i delikatnie podsypujemy mąką. Im więcej mąki, tym twardsze ciasto, więc ostrożnie laughing Lila już się przekonała, że jak doda za dużo mąki, to wyjdą pierniki – kamienie i nie ma sensu ich piec tongue-out Wykrawamy różne kształty, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika – jeśli pierniki będą się piekły za długo lub zostaną po upieczeniu w piekarniku, staną się twarde jak kamienie yell

Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzeszkami lub na miód przyklejamy wiórki kokosowe / amarantus ekspandowany.

Smacznego!

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)

Domowe ciasteczka z dynią Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy "weź mnie, weź mnie - jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach". Akurat z tym się zgodzę. Ta bestia jest naprawdę fotogeniczna no i cudownie sprawdza się jako jesienna...

Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm

Domowy jabłecznik Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko...

Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!

Domowa czekośliwka Czekośliwka czyli pyszne połączenie śliwki z czekoladą. Przepis jest banalnie prosty, w dodatku czekośliwka tak naprawdę robi się sama. Wystarczy tylko umyć owoce, pozbyć się pestek, wrzucić do garnka i czasami pomieszać w trakcie gotowania. My do...

Strona 2 z 1912345...10...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 54 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 54 Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu....

Co Lila jadła? 53 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 53 Co Lila jadła? 53 tydzień pomysłów na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal...

Co Lila jadła? 52 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 52 Co Lila jadła? 52 zestawienie posiłków. Zobacz koniecznie! Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 10 miesięcy. Jeśli...

Strona 2 z 2012345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: