Domowe pierniczki

Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni – mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy smak. Już od początku grudnia je pieczemy i Lila twierdzi, że to najlepsze domowe pierniczki na świecie. Jeśli szukałaś idealnego przepisu, to jesteś w dobrym miejscu! I lepiej zobacz też inne świąteczne ciasteczka. Dzieciom na pewno spodobają się ciastka z gwiazdką albo reniferki.

Przepis na domowe pierniczki

Składniki

240 g mąki orkiszowej

około 120 g mąki pełnoziarnistej żytniej

½ łyżeczki sody

2 jajka

100 g miodu

120 g masła

1 łyżka melasy karobowej

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżka kakao

2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej :))

Wykonanie

W małym garnku roztapiamy masło i miód. Pod koniec podgrzewania dodajemy łyżkę melasy karobowej i odstawiamy do przestygnięcia. Do robota kuchennego wsypujemy mąki, sodę, cukier kokosowy, kakao, przyprawę do piernika i wrzucamy 2 jajka. Wlewamy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy ciasto (powinno wyjść miękkie, sprężyste i trochę klejące). Przekładamy na stolnicę i delikatnie podsypujemy mąką. Im więcej mąki, tym twardsze ciasto, więc ostrożnie laughing Lila już się przekonała, że jak doda za dużo mąki, to wyjdą pierniki – kamienie i nie ma sensu ich piec tongue-out Wykrawamy różne kształty, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika – jeśli pierniki będą się piekły za długo lub zostaną po upieczeniu w piekarniku, staną się twarde jak kamienie yell

Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzeszkami lub na miód przyklejamy wiórki kokosowe / amarantus ekspandowany.

Smacznego!

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowy murzynek – ciasto petarda!

Domowy murzynek Domowy murzynek to ciasto, które sama piekłam już w podstawówce! Sentymenciara ze mnie okropna, aż się łezka w oku kręci. Po lekcjach przychodziły do mnie koleżanki i miałyśmy niezłą frajdę, bo pomagał nam Thermomix. Wtedy to było takie "wow" -...

Domowe lody (takich nie kupisz!)

Lody dla ochłody! U nas sezon już otwarty. Zdrowe, pyszne, owocowe. Oczywiście mam na myśli te domowe! Bo niestety, te ze sklepu takie nie są! Smutne - wiem, ale w domu wyczarujesz bardzo dobre lody z ulubionych owoców, bez dodatku cukru, aromatów i barwników! I ja co...

Domowe brownie z czerwoną fasolą

Domowe brownie z czerwoną fasolą to pyszne, czekoladowe ciacho. Świetny sposób na czerwoną fasolę! Nikt nie wyczuje, że roślina strączkowa znajduje się w tym cieście.  Czary mary, prawda? W końcu stworzyłam idealny przepis na brownie bez mąki! Nie ukrywam, że zrobiłam...

Strona 4 z 19« Pierwsza...23456...10...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 48 kulinarne inspiracje dla całej rodziny

Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie! Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie w komentarzu. Nowym...

Co Lila jadła? 47 menu z ostatniego tygodnia

Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie! Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie w komentarzu. Nowym...

Co Lila jadła? 46 foodbook

Zapraszam na nowy post kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainteresuje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...

Strona 4 z 20« Pierwsza...23456...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: