Co Lila jadła? 58

Co Lila jadła? 58 tydzień inspiracji na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu.

Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  4 lata i 4 miesiące. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem „Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o nowe pomysły na śniadanie, obiad czy kolację. Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie 😉 Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników!

Nie chodzi o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Podstawowe założenia

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Nie kupujemy sklepowych słodyczy – robimy domowe.

Menu tydzień 58

Śniadanie

8:00

Chleb z siemieniem lnianym i domowa nutella z awokado. Przepis znajdziesz poniżej.

II śniadanie

10:00

Drugie śniadanie do przedszkola: płatki owsiane ugotowane na wodzie z jagodami (mam niezły zapas w zamrażarce), jogurt, kasza jaglana ekspandowana, migdał, rodzynki.

Zupa

13:00

Zupa pomidorowa z soczewicą. To jest HIT i zawsze musi być dokładka. Zupę (wystudzoną!) polałam olejem lnianym.

II danie

16:00

Nasze ulubione danie jednogarnkowe czyli pieczonki. Składniki: buraki, ziemniaki, cebule, masło klarowane, boczek (opcjonalnie, ale męska część rodziny się ucieszy! laughing). Ilość? wedle uznania – najlepiej zrobić taką porcję, aby starczyło na dwa dni. Wszystkie składniki układamy warstwami w garnku żeliwnym (najlepiej!). Boczek, ziemniaki, cebula, marchewka i znowu trochę boczku, ziemniaki itd. Każdą warstwę warto do smaku przyprawić pieprzem i solą kłodawską. Wystarczy niewielka ilość przypraw, zawsze można sobie dosolić bezpośrednio na talerzu. Jeśli będzie to wersja bez boczku, to dodajemy więcej masła klarowanego. Pycha, naprawdę warto zrobić. Całość pieczemy w garnku  na małym ogniu około 40 minut, a po upieczeniu mieszamy wszystkie warstwy. Szybko, pysznie i w jednym garze, a to oznacza mniej mycia cool

Podwieczorek

17:30

Sernik. Masa serowa słodzona tylko rodzynkami! Spód kakaowy z przepisu mamy, ALE wiadomo, że bez cukru rafinowanego laughing Za to dałam odrobinę cukru kokosowego. Ale to naprawdę minimalne ilości i niektórym nie smakują tak mało słodkie serniki. No trudno – my mieliśmy pyszne ciasto na dwa dni.

Kolacja

19:30

Papryka nadziewana kaszą jaglaną z cukinią i pomidorami, gotowana w domowym soku pomidorowym.
Co Lila jadła? 58 tydzień za nami! laughing Mam nadzieję, że skusisz się na jednogarnkowe danie – pieczonki. Daj znać czy smakowało.

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 46 foodbook

Zapraszam na nowy post kulinarnych inspiracji. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainteresuje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...

Strona 4 z 20« Pierwsza...23456...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: