Domowa karpatka

Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki laughing Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.

Przepis na domową karpatkę

Składniki

Ciasto

130 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki orkiszowej

5 jajek

Nadzienie z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej

2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”

syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)

Wykonanie

Ciasto

Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja laughing

Wymiary mojej blaszki 28x23

Nadzienie

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało laughing Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.

Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Domowe kulki z ciecierzycy – zobacz jakie proste

Domowe kulki z ciecierzycy Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser - domowe...

Domowe fit pączki z twarogiem

Domowe fit pączki z twarogiem Domowe fit pączki z twarogiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Nasze pączki piekłam w piekarniku, dzięki temu są w wersji fit!  Jeśli jeszcze nie...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

II śniadanie do przedszkola lub na spacer

II śniadanieCo spakować dziecku do przedszkola na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą na spacer lub na wycieczkę? Drugie śniadanie powinno być pysznym, ale również wartościowym i dobrze zbilansowanym posiłkiem. Dzięki temu będziesz miała pewność, że dostarczasz...

Wielkanocne menu dla dzieci – zobacz moje propozycje

Wielkanocne menu dla dzieci Już za kilka dni będziesz się zastanawiać co podać swojemu dziecku do jedzenia w święta. Co może jeść maluch?  W Twojej głowie będą wirować pytania - czy wszystko nadaje się do jedzenia dla małego brzuszka? Czy dziecko może spróbować...

10 pomysłów na szpinak – zobacz moje propozycje

Szpinak Szpinak dla większości był zmorą dzieciństwa. Zielona breja kojarzy się z czymś wyjątkowo niesmacznym. Całkiem niesłusznie, bo z zielonych liści można przygotować wiele smacznych dań. Dlaczego warto jeść szpinak? źródło witaminy C i witamin z grupy B bogaty w...

Strona 1 z 2212345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: