Domowe sernikobrownie

Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika! laughing Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe ciasto jest minimalna. Jeśli lubicie baaardzo słodkie ciasta, to proponuję dać więcej słodzidła. Margarynę zamieniłam na masło, a mąkę pszenną na orkiszową. I mamy stare ciasto w nowej – zdrowszej odsłonie.  Lilce niesamowice smakowało „łaciate”, dwukolorowe brownie „jak krówka” laughing Daj się skusić i zaopatrz się w dobrą, gorzką czekoladę. Zobacz jakich jeszcze składników potrzebujesz, aby stworzyć domowe sernikobrownie.

Przepis na domowe sernikobrownie

Składniki

Brownie

150 g masła

4 jajka

1/2 szklanki mąki orkiszowej

100 g czekolady gorzkiej

ksylitol ( u mnie 2 płaskie łyżki)

Masa serowa

250 – 300 g sera zmielonego

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 małe jajko

Wykonanie

Masło roztapiamy z czekoladą i studzimy. W misce ubijamy jajka z ksylitolem. Do jajek wlewamy wystudzoną czekoladę z masłem, dalej ubijając. Następnie wsypujemy mąkę i delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem (u mnie kwadrat o boku 23 cm).

Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do miski i mieszamy trzepaczką. Gotową masę przekładamy do woreczka foliowego, ucinamy jeden róg i robimy kratkę na czekoladowym spodzie (lub inne fantazyjne wzorki). Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.

Smacznego!

Domowe słodycze

Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz

Domowe lizaki?Domowe lizaki zrobiłyśmy kilka dni temu z Lilą spontanicznie, w kilka minut. Tak naprawdę to kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem. To, z czego składają się...

Domowe mleko roślinne – jak zrobić?

Domowe mleko roślinne Często pytacie mnie o mleko roślinne - gdzie kupuję albo jak robię. Mleko, a właściwie to napój roślinny, kosztuje w sklepie miliony monet  W dodatku bardzo ciężko jest znaleźć takie bez cukru lub innych zbędnych dodatków. Dlatego mleko roślinne...

Domowe jeżyki – masz ochotę?

Domowe jeżyki Domowe jeżyki to mój kolejny kulinarny eksperyment. Tuż po przyjeździe od cioci, która wyciągnęła do herbaty te znane ciasteczka, zaczęłam się zastanawiać jak i z czego zrobić domową, zdrowszą wersję jeżyków. Dobrze wiesz, że uwielbiam odtwarzać znane...

Strona 4 z 20« Pierwsza...23456...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 53 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 53 Co Lila jadła? 53 tydzień pomysłów na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal...

Co Lila jadła? 52 – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 52 Co Lila jadła? 52 zestawienie posiłków. Zobacz koniecznie! Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 3 lata i 10 miesięcy. Jeśli...

Co Lila jadła? 51 tydzień – zobacz nasze menu

Co Lila jadła? 51 Co Lila jadła? 51 tydzień moich propozycji na śniadanie, obiad i kolację. Kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to napisz w komentarzu. Nowym...

Strona 4 z 22« Pierwsza...23456...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: