Domowe pierniczki

Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na najlepsze domowe pierniczki. Są słodsze niż te z kaszą jaglaną. Po upieczeniu mięciutkie, ale po jakimś czasie robią się kruche. Można się nimi objadać kilka dni – mam wrażenie, że z dnia na dzień mają lepszy smak. Już od początku grudnia je pieczemy i Lila twierdzi, że to najlepsze domowe pierniczki na świecie. Jeśli szukałaś idealnego przepisu, to jesteś w dobrym miejscu! I lepiej zobacz też inne świąteczne ciasteczka. Dzieciom na pewno spodobają się ciastka z gwiazdką albo reniferki.

Przepis na domowe pierniczki

Składniki

240 g mąki orkiszowej

około 120 g mąki pełnoziarnistej żytniej

½ łyżeczki sody

2 jajka

100 g miodu

120 g masła

1 łyżka melasy karobowej

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżka kakao

2 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej :))

Wykonanie

W małym garnku roztapiamy masło i miód. Pod koniec podgrzewania dodajemy łyżkę melasy karobowej i odstawiamy do przestygnięcia. Do robota kuchennego wsypujemy mąki, sodę, cukier kokosowy, kakao, przyprawę do piernika i wrzucamy 2 jajka. Wlewamy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy ciasto (powinno wyjść miękkie, sprężyste i trochę klejące). Przekładamy na stolnicę i delikatnie podsypujemy mąką. Im więcej mąki, tym twardsze ciasto, więc ostrożnie laughing Lila już się przekonała, że jak doda za dużo mąki, to wyjdą pierniki – kamienie i nie ma sensu ich piec tongue-out Wykrawamy różne kształty, wykładamy na blaszkę i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika – jeśli pierniki będą się piekły za długo lub zostaną po upieczeniu w piekarniku, staną się twarde jak kamienie yell

Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzeszkami lub na miód przyklejamy wiórki kokosowe / amarantus ekspandowany.

Smacznego!

POBIERZ świątecznego e-booka

Domowe słodycze

Domowe fit pączki z twarogiem

Domowe fit pączki z twarogiem Domowe fit pączki z twarogiem są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba czekać, aż wyrosną - wystarczy wszystkie składniki wymieszać i ciasto gotowe! Nasze pączki piekłam w piekarniku, dzięki temu są w wersji fit!  Jeśli jeszcze nie...

Domowa karpatka z kremem jaglanym

Domowa karpatka Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec...

Domowy jagielnik – 3 smaki w jednym

Domowy jagielnik bez pieczenia Domowy jagielnik zrobiłam w ostatnią niedzielę dla gości do porannej kawy. Z tymi znajomymi, którzy do nas wpadli na ciacho, znamy się od niedawna więc nie wiem jakie mają preferencje smakowe, co lubią i jak się odżywiają. Pomyślałam, że...

Strona 2 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

10 pomysłów na szpinak – zobacz moje propozycje

Szpinak Szpinak dla większości był zmorą dzieciństwa. Zielona breja kojarzy się z czymś wyjątkowo niesmacznym. Całkiem niesłusznie, bo z zielonych liści można przygotować wiele smacznych dań. Dlaczego warto jeść szpinak? źródło witaminy C i witamin z grupy B bogaty w...

10 pomysłów na buraki

Buraki Buraki - niedrogie, łatwo dostępne, a w dodatku potrafią zdziałać CUDA  Są bogate w żelazo i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają mnóstwo błonnika, potas, kwas foliowy, beta-karoten, witaminę C i fosfor. Buraki w diecie dziecka mogą pojawić się już na...

Co Lila jadła? 58 menu dla całej rodziny

Co Lila jadła? 58 Co Lila jadła? 58 tydzień inspiracji na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal...

Strona 2 z 2212345...1020...Ostatnia »
%d bloggers like this: