Chipsy z jarmużu

Nie znajdziesz chyba bardziej wartościowej i chrupiącej przekąski. W liściach jarmużu znajdziemy witaminy A, C, K, żelazo, wapń i magnez. Zobacz przepis i wskazówki na zdrowe chipsy z jarmużu.

chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu – wskazówki:

1. Jarmuż musi być odpowiednio suchy. Jeśli korzystasz z gotowej paczki, to problem z głowy, bo liście są już umyte i wysuszone. Jeśli masz jarmuż ze swojego ogródka lub kupiłaś świeże liście, to musisz go umyć i porządnie wysuszyć.

2. Olej należy dokładnie wmasować w liście. Wystarczy niewielka ilość, ale ważne jest, aby była równomiernie rozłożona.

3. Jarmuż potrzebuje przestrzeni na blaszce. Rozłóż liście luźno – nie rzucaj wszystkiego w jedno miejsce.

4. Kluczem do uzyskania chrupiących chipsów jest odpowiednia temperatura.  Zbyt wysoka temperatura = brązowe liście.

chipsy z jarmużu

Przepis na domowe chipsy z jarmużu

Składniki:

3 – 4  garście jarmużu

3 łyżki oliwy

szczypta pieprzu

szczypta słodkiej papryki

szczypta kurkumy

Wykonanie:

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 150 stopni. Jeśli jest taka potrzeba (jarmuż z paczki jest zazwyczaj umyty) umyj jarmuż, pozbądź się twardych łodyg i porwij na mniejsze listki.  Do małej miski wlej oliwę i wymieszaj z przyprawami. Gotową miksturą polej liście jarmużu i dokładnie wmasuj, a następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz około 10 minut.

Rada kontroluj co jakiś czas chipsy, aby się nie przypiekły.

Smacznego!

 

chipsy z jarmużu

Do pochrupania możesz dorzucić paprykę lub inne warzywa.

 chipsy z jarmużu

E-Book "Domowe słodycze"

popularne słodycze w zdrowszej – domowej wersji