Chipsy z jarmużu
Nie znajdziesz chyba bardziej wartościowej i chrupiącej przekąski. W liściach jarmużu znajdziemy witaminy A, C, K, żelazo, wapń i magnez. Zobacz przepis i wskazówki na zdrowe chipsy z jarmużu.
Chipsy z jarmużu – wskazówki:
1. Jarmuż musi być odpowiednio suchy. Jeśli korzystasz z gotowej paczki, to problem z głowy, bo liście są już umyte i wysuszone. Jeśli masz jarmuż ze swojego ogródka lub kupiłaś świeże liście, to musisz go umyć i porządnie wysuszyć.
2. Olej należy dokładnie wmasować w liście. Wystarczy niewielka ilość, ale ważne jest, aby była równomiernie rozłożona.
3. Jarmuż potrzebuje przestrzeni na blaszce. Rozłóż liście luźno – nie rzucaj wszystkiego w jedno miejsce.
4. Kluczem do uzyskania chrupiących chipsów jest odpowiednia temperatura. Zbyt wysoka temperatura = brązowe liście.
Przepis na domowe chipsy z jarmużu
Składniki:
3 – 4 garście jarmużu
3 łyżki oliwy
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki
szczypta kurkumy
Wykonanie:
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 150 stopni. Jeśli jest taka potrzeba (jarmuż z paczki jest zazwyczaj umyty) umyj jarmuż, pozbądź się twardych łodyg i porwij na mniejsze listki. Do małej miski wlej oliwę i wymieszaj z przyprawami. Gotową miksturą polej liście jarmużu i dokładnie wmasuj, a następnie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz około 10 minut.
Rada kontroluj co jakiś czas chipsy, aby się nie przypiekły.
Smacznego!
Do pochrupania możesz dorzucić paprykę lub inne warzywa.