Chłodnik litewski dla dzieci

Chłodnik litewski dla dzieci BLW z  jajkami. Gdy na dworze termometr pokazuje ponad 30 stopni i żar się z nieba leje, mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Chłodnik to idealna zupa w upalny dzień, bo jest lekka i orzeźwiająca. No i ten cudny kolor, który zawsze mnie zachwyca. Zobacz przepis – inspiracje.
zupa z botwinki

Przepis na chłodnik litewski

Składniki:

1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami

ogórek (3-4 sztuki)

pęczek rzodkiewki

 pieprz

500 ml jogurtu naturalnego / maślanki / kefiru lub mleczka kokosowego

cytryna (1 -2 łyżki do smaku)

1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

koperek

szczypiorek

ugotowane jajka

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Botwinkę myjemy, łodygi i liście drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Studzimy.
Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir (lub jogurt naturalny, maślankę itp.), posiekany szczypiorek i koperek oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce)  ogórki i rzodkiewkę. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Podajemy z ugotowanym jajkiem.

 

Smacznego!

N

Wskazówki

Nie dodawaj soli do garnka. Rodzice mogą przyprawić solą na swoim talerzu.

 

chłodnik litewski dla dzieci

%d bloggers like this: