Cukinia w panierce dla dzieci
Cukinia w panierce to HIT i w wielu domach jedyny sposób na podanie cukinii. U mnie tak było Teraz cukinie wrzucam nawet do ciasta czekoladowego. W tym roku pierwszy raz zrobiłam Lilce chrupiące krążki. Smakowało
wiadomo – dzieciaki chętnie zjadają chrupiące smakołyki. Zobacz pomysł na chrupiące krążki z cukinii, choć jestem pewna, że bardzo dobrze znasz
Ale całkiem możliwe, że ciasta z cukinią nie jadłaś – koniecznie zobacz przepis.
Chrupiąca cukinia w panierce
Składniki
- 1-2 cukinie
- 1-2 jajka
- bułka tarta (lub panier z ciecierzycy)
- masło klarowane (opcjonalnie, do smażenia)
Przyprawy:
- szczypta pieprzu
- szczypta bazylii
- szczypta kurkumy
Wykonanie
- Jajko wbijamy do miski lub talerza, wrzucamy przyprawy i mieszamy. Bułkę wsypujemy na duży talerz. Cukinie myjemy, kroimy na krążki i maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na małej ilości masła klarowanego z dwóch stron.
Wskazówki
Ilość składników wedle uznania.
Cukinie możesz też upiec w piekarniku.
Chrupiące krążki z cukinii mogą być dodatkiem do obiadu.
Cukinie w panierce możesz podać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Przepisy BLW jadłospis – co Lila jadła?
Jadłospis dla całej rodziny. Sprawdź, co Lila jadła.
Jadłospis BLW-co Lila jadła? 73
Zobacz wpis i zainspiruj się!
Jedzenie dla dzieci – co Lila jadła?72
Co ostatnio Lila jadła? Sprawdź i zainspiruj się!