Domowa karpatka

Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki laughing Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.

Przepis na domową karpatkę

Składniki

Ciasto

130 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki orkiszowej

5 jajek

Nadzienie z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej

2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w “Domowe mleko roślinne”

syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)

Wykonanie

Ciasto

Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja laughing

Wymiary mojej blaszki 28x23

Nadzienie

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało laughing Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.

Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Domowe słodycze

Pączki dla dzieci pieczone w piekarniku

Pączki dla dzieci -pyszne i lekkie jak chmurka, pieczone w piekarniku. A może to tylko bułeczki? Sprawdź sama – zobacz przepis na odchudzone pączki.

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci BLW

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu tartę z jabłkami dla dzieci BLW i całej rodziny!

Domowy deser z kaki dla dzieci

Domowy deser z kaki dla dzieci W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać - kiedy obrać skórkę i...

Co Lila jadła?

Menu BLW – Co Lila jadła? 57

Jakie warzywa Lila lubi “dogryzać” i czym posypała jajko? Co oprócz owoców Lila zabiera ze sobą na drugie śniadanie? Co wyczarować z kaszy jaglanej na kolację? Co to jest przysmak Shreka i jak go zrobić?

Menu Liliany BLW- Co Lila jadła? 55

Jak zrobić domową czekośliwkę i do czego wykorzystać? Jak zrobić zupę z dyni dla dziecka, aby wyglądała na #3gwiazdkiMichelin? W tym wpisie znajdziesz przepis na magiczne kulki z Krainy Lodu, które warto wrzucić do każdej zupy (receptura od Anny i Elsy). Dowiesz się jak zrobić placki na tortillę i jak zrobić tortillę po meksykańsku. Poznasz przepis na najłatwiejszy i najzdrowszy jabłecznik dla dziecka – oczywiście bez cukru rafinowanego, bo jabłka są wystarczająco słodkie 🙂

%d bloggers like this: