Domowe banoffee

Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie “dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.

A teraz poznaj przepis na deser, który przygotujesz dla niespodziewanych gości w 5 minut laughingWszystkie składniki podane w przepisie warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. U mnie mleczko kokosowe zawsze czeka schłodzone w lodówce cool Dokładna ilość składników zależy od wielkości i liczby słoików.

Przepis na domowe banoffee

Składniki

ciasteczka (u mnie Sante – 9 sztuk)

daktyle (u mnie 70 g)

masło orzechowe (u mnie 1 łyżka)

2-3 banany

mleczko kokosowe (stała część, u mnie 3/4 puszki)

wiórki kokosowe (opcjonalnie, łyżka)

kilka kostek czekolady (u nas “Super Krówka” truskawkowa)

Wykonanie

Daktyle zalewamy gorącą wodą. Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody). Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany myjemy, obieramy ze skórki,  kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków. Schłodzone (najlepiej przez 24h) mleczko kokosowe (stała część) ubijamy mikserem i dodajemy wiórki kokosowe (opcjonalnie). Ubitą śmietankę z mleczka kokosowego przekładamy do słoiczków. Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!

zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietanki 30%

możesz użyć ciasteczek mini jungle “Ania” (też mają  dobry skład)

dokładna ilość składników zależy od wielkości i ilości słoików

E-Book "Domowe słodycze"

popularne słodycze w zdrowszej – domowej wersji
Mam nadzieję, że spodobało Ci się domowe banoffee w słoiku. To naprawdę smaczny i szybki w przygotowaniu deser dla dzieci i całej rodziny. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Domowe słodycze

Domowy deser z kaki dla dzieci

Domowy deser z kaki dla dzieci W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać - kiedy obrać skórkę i...

Domowe kule mocy z jagodami

Domowe kule mocy z jagodami to mnóstwo witamin i składników mineralnych! Zobacz pyszne i zdrowe kuleczki, które pokocha cała Twoja rodzina.

Domowe lody dla dzieci ze szpinakiem i czarną porzeczką

Jak zrobić zdrowe i pyszne – domowe lody dla dzieci? Wystarczy wybrać ulubione owoce, dodać jogurt naturalny lub mleczko kokosowe oraz tajny składnik ;), który nada słodkości. Lody ze sklepu nie są najlepszym pomysłem dla małego dziecka. Dlaczego? Zobacz wpis.

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

%d bloggers like this: