Domowe banoffee

Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie “dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.

A teraz poznaj przepis na deser, który przygotujesz dla niespodziewanych gości w 5 minut laughingWszystkie składniki podane w przepisie warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. U mnie mleczko kokosowe zawsze czeka schłodzone w lodówce cool Dokładna ilość składników zależy od wielkości i liczby słoików.
domowe banoffee

Domowe banoffee dla dzieci

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 9 ciasteczek (bez cukru np. Sante)
  • około 70 g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2-3 banany
  • ¾ puszki mleczka kokosowego (stała część z puszki)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • kilka kostek czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą.
  • Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków.
    Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody).
  • Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków.
  • Schłodzone (najlepiej przez 24h) mleczko kokosowe (stała część) ubijamy mikserem i dodajemy wiórki kokosowe (opcjonalnie). Ubitą śmietankę z mleczka kokosowego przekładamy do słoiczków.
  • Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!

Wskazówki

Zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietanki 30%
Możesz użyć ciasteczek mini jungle “Ania” (dobry skład)
Dokładna ilość składników zależy od wielkości i ilości słoików.
deser,domowe słodycze
banany,bez mleka
Mam nadzieję, że spodobało Ci się domowe banoffee w słoiku. To naprawdę smaczny i szybki w przygotowaniu deser dla dzieci i całej rodziny. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Domowe słodycze

MENU BLW – Co Lila jadła?

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

%d bloggers like this: