Domowe banoffee

Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie “dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.

A teraz poznaj przepis na deser, który przygotujesz dla niespodziewanych gości w 5 minut laughingWszystkie składniki podane w przepisie warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. U mnie mleczko kokosowe zawsze czeka schłodzone w lodówce cool Dokładna ilość składników zależy od wielkości i liczby słoików.

Przepis na domowe banoffee

Składniki

ciasteczka (u mnie Sante – 9 sztuk)

daktyle (u mnie 70 g)

masło orzechowe (u mnie 1 łyżka)

2-3 banany

mleczko kokosowe (stała część, u mnie 3/4 puszki)

wiórki kokosowe (opcjonalnie, łyżka)

kilka kostek czekolady (u nas “Super Krówka” truskawkowa)

Wykonanie

Daktyle zalewamy gorącą wodą. Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody). Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany myjemy, obieramy ze skórki,  kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków. Schłodzone (najlepiej przez 24h) mleczko kokosowe (stała część) ubijamy mikserem i dodajemy wiórki kokosowe (opcjonalnie). Ubitą śmietankę z mleczka kokosowego przekładamy do słoiczków. Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!

zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietanki 30%

możesz użyć ciasteczek mini jungle “Ania” (też mają  dobry skład)

dokładna ilość składników zależy od wielkości i ilości słoików

E-Book "Domowe słodycze"

popularne słodycze w zdrowszej – domowej wersji
Mam nadzieję, że spodobało Ci się domowe banoffee w słoiku. To naprawdę smaczny i szybki w przygotowaniu deser dla dzieci i całej rodziny. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Domowe słodycze

Domowa nutella -Twoje dziecko ją pokocha!

Jeśli kiedykolwiek przyjdzie Ci do głowy pomysł, aby podać dziecku słodki czekoladowy krem na kanapki, to PROSZĘ CIĘ nie sięgaj po gotowca ze sklepu. Zobacz przepis na zdrowy krem czekoladowy dla dziecka. Daj mu szansę pokochać naturalne składniki 🙂 Cukrowa mieszanka z olejem palmowym może jeszcze trochę poczekać! 🙂

Domowa granola dla dzieci

Domowa granola to pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska. Idealna do jogurtów! Zamień sklepową wersję na domową! Zobacz porównanie składników.

Domowe Monte – zdrowe słodycze dla dzieci BLW

Jak zrobić zdrowe monte? To bardzo proste – wystarczy Ci naturalny serek, kakao i syrop klonowy 🙂 Zobacz przepis na zdrowszą wersję znanego deseru. Domowe monte – idealne dla dzieci BLW

MENU BLW – Co Lila jadła?

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.

%d bloggers like this: