Domowe bounty
kokosowy smak raju
Uwielbiam odtwarzać popularne batoniki od podstaw w domu. Zazwyczaj smakują zdecydowanie lepiej i co najważniejsze – dokładnie wiem co w nich jest. Szczerze mówiąc batoniki bounty zrobiłam całkiem przypadkowo, bo zostało mi trochę kaszy jaglanej. Jeśli jesteś na blogu od jakiegoś czasu, to na pewno już dobrze wiesz, że wszystko robię na oko, nie odmierzam dokładnie produktów. Ale spokojnie, nic się nie marnuje. Kasza jaglana przenocowała w lodówce, a na drugi dzień dodałam do niej wiórki kokosowe i syrop klonowy. Później wystarczyło polać czekoladą i … domowe batoniki bounty gotowe. Proste prawda? Mam nadzieję, że lubisz wiórki kokosowe?
Domowe bounty robiłam już kilka razy, dlatego na zdjęciach są różne wersje. Jedna wersja ma mniej czekolady – nie wystarczyło na obtoczenie całego kokosowego nadzienia, ups! Muszę się zaopatrzyć w duuuże ilości gorzkiej czekolady. Wersja bez czekolady to domowe raffaello .
Domowe bounty - zdrowe batoniki dla dzieci
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1-1½ szklanki wiórków kokosowych
- syrop klonowy (lub miód, do smaku)
- gorzka czekolada
- ½ szklanki mleczka kokosowego (lub mleka) opcjonalnie
Wykonanie
- Ugotowaną kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Lepimy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę, dodajemy syrop klonowy (wedle uznania). Tak przygotowaną czekoladą polewamy każdego batonika. Gotowe bounty wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego!
Wskazówki
Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Porównanie składników
Domowa wersja batonika bounty jest zdecydowanie zdrowsza! Teraz miłośnicy bounty mogą częściej, bez wyrzutów sumienia, cieszyć się smakiem raju. Same pożywne składniki, w tym jedna z najzdrowszych kasz! Bez cukru rafinowanego – dodając syrop klonowy, który jest zdrowszy, sama decydujesz jak słodkie będą Twoje batoniki. Zobacz jaka różnica w składzie i napisz, którą wersję wybierasz. My na pewno domową