Domowe drożdżówki w kształcie serca

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka – chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (jak zrobić prawdziwe domowe kakao? zobacz niżej) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu.To było moje ulubione śniadanie. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem.

Przepis na domowe drożdżówki w kształcie serca

domowe drożdżówki

Domowe drożdżówki w kształcie serca

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 220 g mleka (lub napoju roślinnego)
  • 50 g cukru kokosowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • około 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 80 g masła roztopionego
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek

Nadzienie:

  • 350 g twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki syropu klonowego (lub daktylowego)

Wykonanie

  • Ze świeżych drożdży robimy rozczyn – do małej miski wrzucamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru kokosowego, łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy resztę składników i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Twaróg mieszamy z syropem i jogurtem naturalnym.
  • Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy około 25 minut/180 stopni.
deser,śniadanie
ciasto,drożdżówka