Domowe drożdżówki w kształcie serca

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka – chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (jak zrobić prawdziwe domowe kakao? zobacz niżej) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu ? To było moje ulubione śniadanie ? Przepis pochodzi z książki thermomix, trochę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby czyli mleko krowie zamieniłam na roślinne owsiane i biały cukier na cukier kokosowy. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem ❤

Przepis na domowe drożdżówki w kształcie serca

Składniki:
220 g mleka (u mnie domowy napój owsiany)
50 g cukru kokosowego
40 g świeżych drożdży
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
80 g masła roztopionego
1 jajko (+ 1 do posmarowania bułeczek)
szczypta soli himalajskiej / kłodawskiej
Nadzienie:
twaróg (około 350 g) zmiksowany z syropem klonowym (ilość wedle uznania)
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie
Ze świeżych drożdży robimy rozczyn – do małej miski wrzucamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru kokosowego, łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy resztę składników i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Twaróg mieszamy z syropem i jogurtem naturalnym.
Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około 25 minut/180 stopni.
Smacznego!

Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza

%d bloggers like this: