Domowe drożdżówki w kształcie serca
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki z serem w kształcie serca. Bułka jak bułka – chyba każdy zna smak takiej buły, do tego kakao (jak zrobić prawdziwe domowe kakao? zobacz niżej) i można poczuć się jak dziecko, jak kilkanaście lat temu.To było moje ulubione śniadanie. Zwykła bułka w niezwykłym wydaniu, uszczęśliwi i smakiem i wyglądem.
Przepis na domowe drożdżówki w kształcie serca
Domowe drożdżówki w kształcie serca
Składniki
- 220 g mleka (lub napoju roślinnego)
- 50 g cukru kokosowego
- 40 g świeżych drożdży
- około 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 80 g masła roztopionego
- 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek
Nadzienie:
- 350 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki syropu klonowego (lub daktylowego)
Wykonanie
- Ze świeżych drożdży robimy rozczyn – do małej miski wrzucamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru kokosowego, łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy resztę składników i przygotowany rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Twaróg mieszamy z syropem i jogurtem naturalnym.
- Poniżej zdjęcia co zrobić dalej, krok po kroku. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy około 25 minut/180 stopni.