Domowe gofry – jeszcze rok temu na wakacjach robiłam je bardzo często. Idealnie nam pasowały w weekend na drugie śniadanie albo deser. Gofry to też świetna przekąska do zabrania na spacer choć przyznaję, że najlepiej smakują takie świeże – ciepłe i chrupiące. 

Przepis na domowe gofry

domowe gofry

Gofry dla dzieci BLW

Składniki
 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i ¾ szklanki mleka (u mnie domowe owsiane)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu śmietankowego)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki słodzidła (np. cukier kokosowy)
  • 70 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:

  • owoce (maliny, kiwi, banany, jabłka, śliwki)
  • amarantus ekspandowany
  • ubita śmietanka
  • dżem 100% owoców bez cukru
  • masło orzechowe

Wykonanie

  • W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, olej i mleko.
  • Białka ubijamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
  • Porcję ciasta dajemy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 4 minut.