Kakao to napój mojego dzieciństwa. Kilkanaście lat temu robiłam tak: kupowałam słodki proszek, najlepiej z królikiem na opakowaniu (takie markowe kakao, no przecież, że najlepsze!) do tego mleko krowie – podgrzać, wymieszać i gotowe. Proste. A teraz? Żeby wybrać mleko, to trzeba się trochę zastanowić. My nie używamy mleka krowiego, więc odpada kupienie kartonika z białym płynem. Musimy zrobić mleko roślinne w domu. Oprócz tego potrzebujemy prawdziwego kakao – nie czekoladowego proszku z cukrem i E witaminami. Kakao przyrządzamy tylko z gorzkiego proszku! Naturalne kakao jest najlepsze dla Twojego dziecka. Możesz posłodzić czym chcesz i ile chcesz.

REWOLUCJE W KUCHNI

weź udział w 5 dniowym wyzwaniu i zmień swoje nawyki!

Przepis na domowe kakao

Składniki
mleko (u mnie jaglane)
kakao
coś do osłodzenia (daktyle, syrop klonowy lub cukier kokosowy)
 
Wykonanie

Jak zrobić mleko jaglane?
Składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 szklanki wody źródlanej
Wykonanie
Ugotowaną kaszę miksujemy z wodą. Przelewamy przez sitko. Gotowe!

 Do małej miseczki wlewam odrobinę mleka, wsypuję kakao i dodaję syrop klonowy. Całość mieszam do połączenia składników i wlewam do ciepłego mleka.

Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić inne mleko roślinne, zerkinj na post “Jak zrobić domowe mleko roślinne”. 

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Jakie kakao wybrać dla dziecka? Tylko prawdziwe. Dlaczego warto robić domowe kakao z gorzkiego proszku? Skład napoju kakaowego jest przerażający, bo 80% to cukier. Nie daj się nabrać, że jest to doskonałe źródło witamin i minerałów. Tak naprawdę jest to cukier z domieszką kakao. Szkoda zapychać nim małe brzuszki. Przygotuj prawdziwe kakao i sama zadecyduj czym i ile posłodzisz. Co zrobić jeśli dzieciak uwielbia pić rozpuszczalne kakao, które w jednej porcji zawiera chyba z 4 łyżeczki cukru? Wiadomo, że nie od razu rzuci się na wersję naturalną. Tutaj potrzebny jest mały podstęp. Zrób prawdziwe kakao na mleku i dodaj duuuużo miodu lub syropu klonowego. Niech będzie diabelnie słodkie – przynajmniej nie zawiera już sztucznych i szkodliwych dodatków, aromatów itp. Po jakimś czasie dosładzaj coraz mniej, aż ograniczysz ilość słodzidła – obniżysz próg słodkości. Gotowa na wyzwanie?

Jak już mamy gotowe kakao, to warto upiec pyszne ciasteczka. Naszymi ulubionymi są ostatnio domowe pieguski. Idealne ciasteczka dla dziecka to takie bez cukru rafinowanego i szkodliwych składników. Na rynku można kupić ciastka z dobrym składem, ale niestety małe pudełeczko dużo kosztuje. Dlatego polecam zrobić domowe pieguski, którymi ze smakiem zajadać się będzie cała rodzina. Zdrowe przepisy na znane słodycze znajdziesz w e-booku “Domowe słodycze”.

%d bloggers like this: