Domowe kulki z ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser – domowe kulki z ciecierzycy, które są pyszne, mięciutkie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. I na pewno zachwycą Cię smakiem. Zobacz jakie to proste – potrzebujesz tylko kilku składników. Czekoladowe fit kulki, bez cukru rafinowanego to wartościowy deser dla Twojego dziecka.

Przepis na domowe kulki z ciecierzycy

Składniki

200 g ugotowanej ciecierzycy

60 g masła orzechowego

2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego

1-2 łyżki kakao

do obtoczenia: nerkowce, wiórki kokosowe, amarantus ekspandowany

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Z gotowego ciasta lepimy kulki i obtaczamy w orzechach lub wiórkach kokosowych.

Jak przygotować ciecierzycę?

Dzień wcześniej musimy zalać ciecierzycę wodą i moczyć przez około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy w wodzie do miękkości.

Smacznego!

REWOLUCJE W KUCHNI

weź udział w 5 dniowym wyzwaniu i zmień swoje nawyki!

%d bloggers like this: