Domowe kulki z ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser – domowe kulki z ciecierzycy, które są pyszne, mięciutkie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. I na pewno zachwycą Cię smakiem. Zobacz jakie to proste – potrzebujesz tylko kilku składników. Czekoladowe fit kulki, bez cukru rafinowanego to wartościowy deser dla Twojego dziecka.

Przepis na domowe kulki z ciecierzycy

Składniki:

300 g ugotowanej ciecierzycy

60 g masła orzechowego

8 daktyli

1-2 łyżki kakao

do obtoczenia: nerkowce, wiórki kokosowe, amarantus ekspandowany

Wykonanie:

Daktyle moczymy 5 minut w gorącej wodzie. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Z gotowego ciasta lepimy kulki i obtaczamy w orzechach lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Wskazówki

Jak przygotować ciecierzycę?

Dzień wcześniej musimy zalać ciecierzycę wodą i moczyć przez około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy w wodzie do miękkości.

Proces moczenia i gotowania ciecierzycy jest długi – możesz wykorzystać ciecierzycę ze słoika.

kulki z ciecierzycy
kulki z ciecierzycy
książka domowe słodycze