Domowe kulki z ciecierzycy
Ciecierzyca to roślina strączkowa bogata w białko i witaminy z grupy B. Ciecierzycę można kupić w paczkach oraz gotową do spożycia w słoiku lub w puszce. Oprócz pasztetu, hummusu, leczo czy chrupiących chipsów, można zrobić deser – domowe kulki z ciecierzycy, które są pyszne, mięciutkie, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. I na pewno zachwycą Cię smakiem. Zobacz jakie to proste – potrzebujesz tylko kilku składników. Czekoladowe fit kulki, bez cukru rafinowanego to wartościowy deser dla Twojego dziecka.
Przepis na domowe kulki z ciecierzycy
Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy
60 g masła orzechowego
8 daktyli
1-2 łyżki kakao
do obtoczenia: nerkowce, wiórki kokosowe, amarantus ekspandowany
Wykonanie:
Daktyle moczymy 5 minut w gorącej wodzie. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Z gotowego ciasta lepimy kulki i obtaczamy w orzechach lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Wskazówki
Jak przygotować ciecierzycę?
Dzień wcześniej musimy zalać ciecierzycę wodą i moczyć przez około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy w wodzie do miękkości.
Proces moczenia i gotowania ciecierzycy jest długi – możesz wykorzystać ciecierzycę ze słoika.