Domowe lizaki?
Super food
pyłek kwiatowy (pszczeli)
odżywcze – wzmacnia apetyt i jest to widoczne już po kilku dniach (może warto spróbować, zamiast sięgać po apetizer?), wzmacnia organizm, zwiększa poziom żelaza
antyalergiczne – o tym przekonałam się na własnej skórze (kurację trzeba rozpocząć przed rozpoczęciem sezonu kwitnienia)
odtruwające – wspomaga wątrobę
antydepresyjne – zmniejsza nerwowość i uspokaja
przeciwzapalne i antybakteryjne.
Jak widać pyłek jest wyjątkowy i pomaga w wielu schorzeniach (nie wymieniłam wszystkiego) – myślę, że warto zapytać o niego u lokalnego pszczelarza. To prawdziwa skarbnica zdrowia!
Przepis na domowe lizaki
Składniki
Ciasto
½ szklanki płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
garść orzechów / migdałów
½ szklanki daktyli
3 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka masła orzechowego
Polewa czekoladowa
czekolada (patrz na skład)
olej kokosowy
Posypka
wiórki kokosowe
zmielone orzechy
pyłek pszczeli
amarantus ekspandowany
Wykonanie
Polewa czekoladowa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną oleju kokosowego.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do blendera i miksujemy. Z gotowej masy formujemy kulki, nabijamy na rurkę lub patyczek i moczymy w czekoladzie. Posypujemy wybranymi dodatkami. Smacznego!
Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Słodycze dla dzieci TOP 3 przepisy
Sprawdź 3 ulubione przepisy na domowe słodycze dla Małego Smakosza.
Gofry z dyni BLW
Jesienne gofry dla Małego Smakosza. Sprawdź.
Serek straciatella dla dzieci BLW
Zobacz przepis na pyszny deser, który zrobisz w 5 minut.