Domowe lody magnum
Składniki
- 2 banany
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3-4 łyżki jogurtu (np. greckiego)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki rozdrobnionych orzechów (np. ziemnych)
Wykonanie
- Banany wrzucamy do misy blendera. Dodajemy jogurt i masło orzechowe. Całość miksujemy na wysokich obrotach.
- Gotową masę przekładamy do foremek. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
- Czekoladę rozpuszczamy w garnku.
- Lody wyciągamy z foremek i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie posypujemy orzeszkami.
Wskazówki
Zamiast jogurtu, możesz dać mleko lub napój roślinny.
Kupując czekoladę, zwróć uwagę na skład.
Chcesz podawać dziecku wartościowe desery? W książce "Domowe słodycze" znajdziesz 70 przepisów na domowe słodycze. Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza.
Zamień sklepowe słodycze na domowe.