Domowe mleko roślinne

Często pytacie mnie o mleko roślinne – gdzie kupuję albo jak robię. Mleko, a właściwie to napój roślinny, kosztuje w sklepie miliony monet tongue-out W dodatku bardzo ciężko jest znaleźć takie bez cukru lub innych zbędnych dodatków. Dlatego mleko roślinne robię sama w domu. Najczęściej używamy mleka jaglanego, owsianego i kokosowego. Technika robienia każdego mleka roślinnego jest praktycznie identyczna i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Napój roślinny możemy uzyskać z orzechów, pestek lub zbóż. Wystarczy tylko zalać je wodą, zmiksować i przecedzić (orzechy trzeba wcześniej moczyć przez kilka godzin w wodzie). Zresztą sama zobacz i zacznij w domu robić mleko roślinne. To nic trudnego wink

Domowe mleko

jak zrobić?

Domowe mleko jaglane

Składniki

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3 szklanki wody

4 daktyle

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko.

Domowe mleko kokosowe

Składniki

1 szklanka wiórków kokosowych

4 szklanki wody

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko. Wiórki można wcześniej moczyć przez kilka godzin, ale ja akurat pomijam ten etap.

Domowe mleko owsiane

Składniki

1 szklanka płatków owsianych górskich

4 szklanki wody

Wykonanie

Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Przelewamy przez sitko.

Do czego wykorzystać mleko roślinne?

Mleko roślinne to według mnie świetny zamiennik mleka krowiego. Jest to produkt pozbawiony laktozy, białek mleka i wolny od antybiotyków. Z mleka owsianego robimy naleśniki, placuszki, budyń i niektóre ciasta. Zobacz jak zrobić pyszny, domowy budyń bez torebki ze sklepu. Z mleka jaglanego i kokosowego robimy kakao. Sprawdź przepis na domowe kakao – pyszne i aromatyczne bez cukru rafinowanego. Mleko jaglane to również świetny dodatek do koktajli i deserów.

Domowe słodycze

Co Lila jadła?

Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

%d bloggers like this: