Jeśli szukasz przepisów na “słone” domowe przekąski, to jesteś szczęściarą – w końcu trafiłaś!  Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora. Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto pomyśleć o warzywach, owocach i pysznych napojach. Ale jeśli miałabym kupować paluszki z takim składem: mąka pszenna, olej roślinny rzepakowy, sól (3,4%), cukier, syrop glukozowy, regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty – to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe paluchy ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego. Wszystko jest przyjemnie chrupiące i smaczne.

Przepis na domowe krakersy ze szpinakiem

Składniki
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli kłodawskiej
1 łyżka sezamu
1 łyżka oliwy
55 ml wody
70 g świeżego szpinaku
Wykonanie
Szpinak myjemy i miksujemy z wodą. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy łyżką i dodajemy szpinak z wodą i oliwę. Mieszamy i zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wałkujemy, kroimy w prostokąty i nakłuwamy widelcem.
Temperatura 180 stopni
Czas pieczenia około 20 minut

Przepis na domowe paluszki z sezamem i frykasy

Składniki
350 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
180 g letniej wody
25 g oliwy z oliwek
szczypta soli kłodawskiej
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie
Przy wyrabianiu ciasta pomógł mi niezawodny thermomix. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i wyrabiamy ciasto. Jeśli nie masz TM to ręcznie też sobie poradzisz (najpierw polecam zrobić rozczyn z drożdży).
Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie możesz działać i formować paluszki/frykasy.
Paluszki Im cieńsze tym bardziej chrupiące. Z ciasta formujemy wałeczki, smarujemy żółtkiem i obsypujemy sezamem lub makiem.
Frykasy Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby przypominało prostokąt  – najlepiej stwórz za jednym zamachem dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich smarujemy przecierem pomidorowym lub posypujemy startym serem i przykrywamy drugim. Tniemy w paski i skręcamy kilka razy trzymając końce.
Temperatura 200 stopni.
Czas 15-20 minut (do zarumienienia).

Przepis na domowe chipsy

Składniki
360 g mąki pszennej
160 ml gorącej wody
szczypya łyżeczki soli kłodawskiej
2 łyżki oliwy
Wykonanie
Do miski z solą i mąką wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami i pieczemy w piekarniku.
Temperatura 180 stopni
Czas pieczenia około 15 minut

Domowe słodycze

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci BLW

Domowa tarta z jabłkami dla dzieci jest prosta w przygotowaniu i sprawdzi się na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest to, że ciasto nie wymaga wyszukanych składników. Zobacz przepis na bardzo łatwą w przygotowaniu tartę z jabłkami dla dzieci BLW i całej rodziny!

Domowy deser z kaki dla dzieci

Domowy deser z kaki dla dzieci W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać - kiedy obrać skórkę i...

Domowe banoffee – pyszny deser dla całej rodziny

Domowe banoffee w słoiku to pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Poznaj listę składników, które warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW

W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Jak zrobić omlet BLW, który jest pyszniutki, ale “mi jednak nie smakuje” czyli problemy żywieniowe małego dziecka. Jak można wykorzystać całego melona – musisz zrobić z niego miseczkę. Jak przyozdobić zupę, a przy okazji pouczyć dziecka literek. Jakie pulpeciki są hitem w naszym domu i idealnie nadają się dla dziecka BLW. Jak zrobić mus czekoladowy i czy warto zrobić z niego lody. Jak zrobić placki warzywne BLW? Zobacz zdrowe przepisy dla dziecka i całej rodziny.

%d bloggers like this: