Domowe sernikobrownie

Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika! laughing Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe ciasto jest minimalna. Jeśli lubicie baaardzo słodkie ciasta, to proponuję dać więcej słodzidła. Margarynę zamieniłam na masło, a mąkę pszenną na orkiszową. I mamy stare ciasto w nowej – zdrowszej odsłonie.  Lilce niesamowice smakowało „łaciate”, dwukolorowe brownie „jak krówka” laughing Daj się skusić i zaopatrz się w dobrą, gorzką czekoladę. Zobacz jakich jeszcze składników potrzebujesz, aby stworzyć fit domowe sernikobrownie.

Domowe sernikobrownie

Przepis na domowe sernikobrownie

Składniki

Brownie

150 g masła

4 jajka

1/2 szklanki mąki orkiszowej

100 g czekolady gorzkiej

ksylitol ( u mnie 2 płaskie łyżki)

Masa serowa

250 – 300 g sera zmielonego

2 łyżki syropu klonowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 małe jajko

Wykonanie

Masło roztapiamy z czekoladą i studzimy. W misce ubijamy jajka z ksylitolem. Do jajek wlewamy wystudzoną czekoladę z masłem, dalej ubijając. Następnie wsypujemy mąkę i delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem (u mnie kwadrat o boku 23 cm).

Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do miski i mieszamy trzepaczką. Gotową masę przekładamy do woreczka foliowego, ucinamy jeden róg i robimy kratkę na czekoladowym spodzie (lub inne fantazyjne wzorki). Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.

Smacznego!

Domowe sernikobrownie
Domowe sernikobrownie
Domowe sernikobrownie
Domowe sernikobrownie