Domowe sernikobrownie
Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika! Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe ciasto jest minimalna. Jeśli lubicie baaardzo słodkie ciasta, to proponuję dać więcej słodzidła. Margarynę zamieniłam na masło, a mąkę pszenną na orkiszową. I mamy stare ciasto w nowej – zdrowszej odsłonie. Lilce niesamowice smakowało „łaciate”, dwukolorowe brownie „jak krówka” Daj się skusić i zaopatrz się w dobrą, gorzką czekoladę. Zobacz jakich jeszcze składników potrzebujesz, aby stworzyć fit domowe sernikobrownie.
Przepis na domowe sernikobrownie
Składniki
Brownie
150 g masła
4 jajka
1/2 szklanki mąki orkiszowej
100 g czekolady gorzkiej
ksylitol ( u mnie 2 płaskie łyżki)
Masa serowa
250 – 300 g sera zmielonego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
Wykonanie
Masło roztapiamy z czekoladą i studzimy. W misce ubijamy jajka z ksylitolem. Do jajek wlewamy wystudzoną czekoladę z masłem, dalej ubijając. Następnie wsypujemy mąkę i delikatnie miksujemy. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem (u mnie kwadrat o boku 23 cm).
Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do miski i mieszamy trzepaczką. Gotową masę przekładamy do woreczka foliowego, ucinamy jeden róg i robimy kratkę na czekoladowym spodzie (lub inne fantazyjne wzorki). Pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut.
Smacznego!