Domowe słodycze na Dzień Dziecka

Dzień Dziecka juz za kilka dni, a to przecież idealna okazja do obdarowania najmłodszych słodyczami ?Supermarkety wprowadziły specjalną ofertę na ten szczególny dzień, a w niej żelki, czekoladki, ciastka lub napoje. Wszystko piękne, kolorowe i smaczne. No i coś jeszcze…napakowane cukrem, konserwantami i sztucznymi barwnikami.
Dobrze wiesz, że nie kupujemy słodyczy w sklepie. Ale to nie oznacza, że zabraniam Lilianie słodkiego smaku i oszukuję, że taki w ogóle nie istnieje. Doskonale rozumiem, że czasami trzeba sobie osłodzić życie. Wszyscy uwielbiamy słodki smak! Kinder pingui? Nie ma problemu – pokażę Ci jak zrobić w 3 minuty zdrowszą wersję, bez dodatku białego cukru. Raffaello? Świetny pomysł – zrobimy domową wersję z dodatkiem kaszy jaglanej. Będzie słodko, bardzo słodko, smacznie i zdrowo. Tak jak lubię najbardziej.

E-Book "Domowe słodycze"

Dwie zasady

Na co dzień trzymamy się kilku zasad. Dzisiaj napiszę o dwóch najważniejszych. Pierwsza mówi o tym, że nie traktujemy słodyczy jako nagrody. Deser to dla nas taki sam posiłek jak zupa czy cukinia na kolację. Po prostu jak mamy ochotę, to robimy domowe smakołyki. Czasami jest to raz w tygodniu, czasami trzy razy. Bez wielkiego halo, bez większych emocji. Druga zasada – nie używamy słodyczy jako karty przetargowej: „jak zjesz zupę, to dostaniesz czekoladę”, „jak dokończysz obiad to będzie ciastko”. Te komunikaty jasno przekazują dziecku, że słodycze są bardzo dobre, bo nagroda za wykonanie czegoś nie może być zła. Cukier to nie lekarstwo na rozbite kolano lub nagroda za dobre zachowanie. Nie łączymy pozytywnych emocji z obecnością słodyczy.
Jeśli chcemy podarować w Dzień Dziecka coś słodkiego, to niech to będzie coś wartościowego w rozsądnych ilościach. Nie musi to być czekolada i żelki ze sklepu z całą tablicą Mendelejewa. Żeby ułatwić Ci zadanie, zrobiłam zestawienie domowych słodyczy dla Twojej pociechy.  Wiem, że nie zawsze jest czas na samodzielne przygotowanie, a gotowanie z maluchem u nogi to nie lada wyzwanie. Ten dzień chcemy spędzić z dzieckiem w wyjątkowy sposób. My zapakujemy owoce, warzywa, ciasteczka i pojedziemy rowerami na piknik! Lila uwielbia pikniki, więc na pewno jej się spodoba taka forma spędzenia czasu. Uwierz mi, że przygotowanie tych słodyczy nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wybierz kilka propozycji i działaj!

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Poniżej składy czterech popularnych słodyczy dla dzieci. Popatrz ile składników jest w tych produktach. Jeśli wybierzesz domowe słodycze, to sama zadecydujesz z jakich składników je zrobisz i ile cukru wsypiesz! Na dodatek nie musi to być cukier rafinowany, bo jest wiele zdrowszych zamienników np. banany, daktyle, rodzynki, cukier kokosowy, którymi możesz osłodzić swoje wypieki.
BATONIK

Czekolada mleczna 40% (cukier, mleko pełne w proszku, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, emulgator: lecytyny (soja); wanilina), cukier, mleko odtłuszczone w proszku, olej palmowy*, masło odwodnione, emulgator: lecytyny (soja); wanilina.
Składniki mleka: 33% – Składniki kakao: 13%.

LIZAK

cukier, syrop glukozowy, puree owocowe (3%) (z jabłka, wiśni, maliny, ananasa, limonki, cytryny, truskawki, brzoskwini, banana, pomarańczy, jagody, jeżyny, mango, arbuza, kiwi), kwasy (kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), aromaty, barwniki (E100, E162), dla lizaków o smaku coli: cukier, syrop glukozowy, kwasy (kwas mlekowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy), aromaty, barwnik (E150d)

ŻELKI

syrop glukozowy, cukier, żelatyna, dekstroza, sok owocowy odtworzony z koncentratu soku owocowego: jabłko, truskawka, malina, pomarańcza, cytryna, ananas, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, koncentraty owocowe i roślinne: pokrzywa, pomarańcza, cytryna, mango, marakuja, czarny bez, czarna porzeczka, jabłko, szpinak, aronia, kiwi, winogrona, aromat, ekstrakt z owocu czarnego bzu, substancja glazurująca: wosk pszczeli biały i żółty, wosk carnauba, ekstrakt z owoców drzewa świętojańskiego, syrop cukrowy inwert.

LODY TRUSKAWKOWE

pełne mleko świeże (38%), odtworzone odtłuszczone mleko (27%), cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, olej kokosowy, syrop glukozowy, preparat serwatkowy (mleko), zagęszczony sok truskawkowy (0,9%), śmietanka (0,3%), emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), zagęszczony sok z czerwonego buraka, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty (w tym mleko)

Moje propozycje domowych słodyczy na Dzień Dziecka

Poniżej kilka zdrowych pomysłów na słodycze. Twoje dzieci je pokochają. I Ty na pewno też wiedząc, że to coś więcej niż cukier i puste kalorie.

Żelki owocowe

Składniki
szklanka soku
około 2 łyżeczek agar agar
Wykonanie
W garnku podgrzewamy sok i wsypujemy agar agar – dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Rozlewamy do foremek.
Żelki zastygają w temperaturze pokojowej, nie trzeba ich dawać do lodówki, choć zimne lepiej smakują.
Oczywiście można użyć żelatyny.
Żelki znikały bardzo szybko. Nie przeszkadzało Lilce, że był to sok wyciśnięty z buraka, jabłka i natki pietruszki ?

Lody truskawkowe

Składniki
truskawki (około 500 g)
jogurt naturalny (około 200 g)
Wykonanie
Truskawki miksujemy z jogurtem, wlewamy do foremek i mrozimy

Biszkopciki

Puszyste kółeczka, idealne do małej rączki. Chyba wielu rodzicom kojarzą się z dzieciństwem i niestety wydają się niegroźne z małą ilością cukru. Popularne biszkopty zawierają 36 g cukru na 100 g produktu. To bardzo dużo dlatego proponuję upiec domowe.

Raffaello

Domowe raffaello uwielbiam za to, że składa się z kaszy jaglanej i robi się je bardzo szybko.

Monte

Kto jeszcze nie zna przepisu na domową wersję znanego deseru? Przepis na domowe monte czeka caly czas laughing

Ciasteczka z bakaliami

W takie święto nie może zabraknąć ciasteczek, dlatego mam też przepis na pyszne domowe ciasteczka, które zrobisz w kilka minut. Składniki możesz komponować wedle uznania. Może to być podstawowa wersja czyli banan z płatkami owsianymi, a możesz zrobić na bogato z bakaliami.

Kinder pingui

Ostatnią propozycją jest kinder pingui. Choć może wygląda, że jego przygotowanie jest skomplikowane to…. tak tylko wygląda ? Czekoladowe ciasto upieczesz w kilka minut na patelni. Później wystarczy przełożyć serkiem i gotowe.

Więcej przepisów na znane słodycze w zdrowszej, domowej wersji bez dodatku cukru rafinowanego i innych sztucznych dodatków znajdziesz w e-booku “Domowe słodycze”.

%d bloggers like this: