Domowy deser z kaki dla dzieci

W okresie jesienno-zimowym, oprócz pysznych mandarynek, możemy znaleźć w sklepach tajemniczy owoc o nazwie kaki inaczej persymona. Wyglądem przypomina hmm pomidora (?) i jeśli nie wiemy jak się za niego zabrać – kiedy obrać skórkę i zjeść to … możemy się nie polubić z tym pięknym, pomarańczowym owocem. Dlaczego? Bo jeśli kaki jest twarde i niedojrzałe (a takie zazwyczaj kupujemy w sklepie), to ma bardzo cierpki smak. Najlepiej smakuje te o konsystencji galaretki, ale zazwyczaj trudno doczekać nam tego etapu i jemy wtedy, kiedy jest delikatnie miękkie. Uwielbiam desery w słoiczkach, bo można je naprawdę szybko przygotować, a oprócz tego, w razie potrzeby, zabrać ze sobą. Takie smakołyki z jogurtem to też świetna alternatywa dla gotowych jogurtów owocowych ze sklepu, które zawierają masę cukru, barwników czy konserwantów. Zobacz, czego potrzebujesz, aby przygotować domowy deser z kaki dla dzieci.

Lila jadła kaki pierwszy raz po 2 roku życia, bo jakoś w tym czasie ten owoc stał się bardziej popularny i zaczął pojawiać się w sklepach laughing

Przepis na domowy deser z kaki

Składniki

kaki

jogurt naturalny

domowa granola

gorzka czekolada

*ilość składników zależy od wielkości słoików i ilości osób

Wykonanie

Kaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które miażdżymy widelcem na talerzu (kilka plastrów można zostawić do dekoracji). Na spód słoiczków wsypujemy domową granolę, następnie dodajemy jogurt naturalny, kaki i znowu granolę, jogurt i kaki. Posypujemy kawałkami gorzkiej czekolady i granolą. Smacznego!

kupując jogurt, zwróć uwagę na skład i wybierz ten, bez mleka w proszku

deser przechowujemy w lodówce

najlepiej smakuje na drugi dzień – smaki się połączą, a domowa granola zrobi się miękka

Jak zrobić domową granolę?

W sklepie można kupić granolę, ale jak się domyślasz nie nadaje się ona dla małego dziecka, bo zawiera zbyt dużo cukru, a także syrop glukozowy, olej palmowy czy emulgatory. Twoje dziecko nie musi jeść tych niezdrowych dodatków – możesz  upiec domową granolę w domu, wsypać do słoika i przechowywać nawet kilkanaście dni.

%d bloggers like this: