Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik laughing

Domowy jabłecznik

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można też dodać rozgniecionego banana.

Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Domowy jabłecznik
<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>

Domowe słodycze

Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz

Domowe lizaki – to prostsze niż myślisz

Domowe lizaki to tak naprawdę kawałek pysznego ciasta uformowanego w kulkę i osadzonego na patyczku lub rurce. Ciasteczkowe lizaki zachwycają smakiem i wyglądem – dzieciaki je pokochają!

Domowe mleko roślinne – jak zrobić?

Domowe mleko roślinne – jak zrobić?

Domowe „mleko” roślinne – jak zrobić? Poznaj 3 przepisy na napój roślinny. To proste i nie pochłania dużo czasu! Idealne do dzieci – zdrowe i pożywne.

Domowe jeżyki – masz ochotę?

Domowe jeżyki – masz ochotę?

Domowe jeżyki to kolejny przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka. Bez cukru rafinowanego, bez mąki pszennej – same pożywne składniki. Masz ochotę?

Co Lila jadła?

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 24

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 24

Przepisy dla dzieci BLW. Tutaj dowiesz się: Jak zrobić omlet dla dziecka BLW. Jak zmienić tradycyjny obiad na coś “lżejszego” dla dziecka BLW. Jak zrobić ciastka dla dziecka BLW bez dodatku cukru. Jak zrobić “pierwsze ciasteczka” dla dziecka.

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 23

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 23

Menu dla dzieci BLW: Jak zrobic omlet z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zdrowsze monte dla dzieci? Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu? Z czym kiedyś jadłam knedle ze śliwkami, a z czym jemy teraz? Zapraszam po inspiracje.

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Jak można podać naleśniki dla dziecka BLW? Co tym razem dodałam Lilce do jogurtu naturalnego, bo gotowych “o smaku owocowym” nie kupujemy. Kto zrobił nam pyszne drugie danie? Jak zrobić domowego hamburgera? – czyli slow food dla dziecka BLW.