Domowy jagielnik bez pieczenia

Domowy jagielnik to ciasto bez pieczenia – w smaku przypomina mi 3 znane smakołyki – raffaello, bounty i nutellę (a może bardziej ferrero rocher?).  Mam nadzieję, że lubisz kaszę jaglaną? Zobacz też przepisy na inne zdrowe słodycze z kaszą jaglaną.

Przepis na domowy jagielnik

Składniki

na tortownicę 19 cm

Spód

60 g daktyli

25 g płatków owsianych górskich

25 g płatków jaglanych

garść migdałów

łyżka oleju kokosowego

Masa jaglana

około 600 g  (= 200 g kaszy suchej) ugotowanej kaszy na mleku kokosowym 

30 g wiórków kokosowych

miód / syrop klonowy

Nutella

100 g mleka kokosowego (z puszki)

50 g daktyli

55 g orzechów laskowych

20 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)

Wykonanie

Spód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na  (wyłożony wcześniej papierem) spód blaszki.

Nadzienie

Ugotowaną kaszę delikatnie miksujemy i dodajemy wiórki kokosowe oraz miód lub syrop klonowy (wedle uznania).  Kaszę dajemy na wcześniej przygotowany spód.  (Część masy odłożyłam, aby zrobić kulki raffaello, no i …… Lila baaardzo dużo kaszy wyjadła łyżką – taaaaki pomocnik laughingcool).

Nutella

Daktyle i orzechy miksujemy, dodajemy mleko i rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Całość nakładamy na kaszę jaglaną.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy kulkami raffaello.

Smacznego!

Zobacz też inne przepisy na zdrowe słodycze w e-booku DOMOWE SŁODYCZE.

Domowe słodycze

Co Lila jadła?

%d bloggers like this: