Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta to ciasto, które kojarzy mi się z latami młodzieńczymi. Uwielbiałam spędzać czas w kuchni. Nie miałam dostępu do internetu i przepisów. Wtedy kupowałam gotowy produkt z instrukcją – wystarczyło postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na skład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami i cukrem rafinowanym? Nigdy już po takie wynalazki nie sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta. Smaczne ciacho z bananami, które z powodzeniem może zastąpić tort urodzinowy.

Przepis na domowy kopiec kreta

Składniki na ciasto
2 łyżeczki sody
30 g cukru kokosowego
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
250 g jogurtu greckiego
2 jajka
80 ml oleju
Stadniki na krem
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 % / 36%
Dodatkowo
3-4 banany
sok z cytryny
Wykonanie
 
Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć zawartość obu misek i miksować na wolnych obrotach.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka), 180 stopni.
Tortownica o średnicy 23 cm
Krem: Kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.

Jeśli chcesz usztywnić krem to możesz dodać agar agar lub żelatynę.

 

Z ciasta odkroić górę (zostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm rantu dookoła) i pokruszyć (będzie potrzebna na posypanie).
Banany obrać i ułożyć na cieście jeden obok drugiego. Skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Na banany wyłożyć krem i rozsypać ciasto, które zostało wcześniej przygotowane.
Smacznego!

Domowe słodycze

Domowy kisiel dla dzieci BLW

Przygotowanie domowego kisielu z mrożonych lub świeżych owoców to kwestia kilku minut. Nie potrzebujemy gotowych torebek z owocami w proszku! Zobacz porównanie składników. Którą wersję dla swojego dziecka wybierasz?

Co Lila jadła?

Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

%d bloggers like this: