Domowy kopiec kreta

Kopiec kreta to ciasto, które kojarzy mi się z latami młodzieńczymi. Uwielbiałam spędzać czas w kuchni. Nie miałam dostępu do internetu i przepisów. Wtedy kupowałam gotowy produkt z instrukcją – wystarczyło postępować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na skład gotowego produktu nie zwracałam wtedy uwagi. Teraz mijając sklepowe półki, które uginają się od ciast w paczkach uśmiecham się, bo po pierwsze przypominają mi się tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami i cukrem rafinowanym? Nigdy już po takie wynalazki nie sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta. Smaczne ciacho z bananami, które z powodzeniem może być tortem urodzinowym.

domowy kopiec kreta

Przepis na domowy kopiec kreta

Składniki na ciasto
2 łyżeczki sody
30 g cukru kokosowego
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
250 g jogurtu greckiego
2 jajka
80 ml oleju
Stadniki na krem
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 % / 36%
Dodatkowo
3-4 banany
sok z cytryny
Wykonanie
 
Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć zawartość obu misek i miksować na wolnych obrotach.
Piec około 50 minut (do suchego patyczka), 180 stopni.
Tortownica o średnicy 23 cm
Krem: Kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i miksować do połączenia się składników.

Jeśli chcesz usztywnić krem to możesz dodać agar agar lub żelatynę.

 

Z ciasta odkroić górę (zostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm rantu dookoła) i pokruszyć (będzie potrzebna na posypanie).
Banany obrać i ułożyć na cieście jeden obok drugiego. Skropić sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Na banany wyłożyć krem i rozsypać ciasto, które zostało wcześniej przygotowane.
Smacznego!
domowy kopiec kreta
domowy kopiec kreta
domowy kopiec kreta

Domowe słodycze

Domowe banoffee – pyszny deser dla całej rodziny

Domowe banoffee w słoiku to pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Poznaj listę składników, które warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Co Lila jadła?

Menu Liliany BLW- Co Lila jadła? 55

Jak zrobić domową czekośliwkę i do czego wykorzystać? Jak zrobić zupę z dyni dla dziecka, aby wyglądała na #3gwiazdkiMichelin? W tym wpisie znajdziesz przepis na magiczne kulki z Krainy Lodu, które warto wrzucić do każdej zupy (receptura od Anny i Elsy). Dowiesz się jak zrobić placki na tortillę i jak zrobić tortillę po meksykańsku. Poznasz przepis na najłatwiejszy i najzdrowszy jabłecznik dla dziecka – oczywiście bez cukru rafinowanego, bo jabłka są wystarczająco słodkie 🙂

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 54

W tym wpisie dowiesz się z czym zrobić kaszę mannę i dlaczego nie warto kupować kaszek “dla dzieci”? Jak ugotować pyszny krem ziemniaczany z cukinią dla dziecka?
Jak zrobić tagliatelle z marchewki i cukinii BLW ?Co podać na kolację, żeby było smacznie i zdrowo i na szybko? Zobacz zdrowe i smaczne przepisy dla całej rodziny.

Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53

Jeśli tu wejdziesz to: dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek? Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia? Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę, poznasz przepis na placki z cukinii i pokażę Ci kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Jesteś gotowa?

%d bloggers like this: