Za kilka dni będziemy zajadać się świątecznymi przysmakami! Czekoladowe króliki i jajka już od dawna czekają na dzieci w sklepie. „Chyba dasz jej kawałek czekoladowego królika w święta”? zapyta z zaciekawieniem „cukrowa ciocia”. Nie dam, bo w święta również chcę zadbać o zdrowie. A z czego zazwyczaj są te piękne zajączki i jajeczka? z cukru i oleju palmowego – nie, dziękuję!
To nasze kolejne święta bez czekoladopodobnych zająców! Damy radę 
Wkurza mnie faszerowanie dzieci słodyczami! To już wiesz!
A najgorsze jest to, że dorośli mają potrzebę zrobić dziecku „przyjemność” i na siłę wpychają dzieciom łakocie.
Święta bez sklepowych słodyczy? Czy to możliwe?
To jest możliwe! Wyczarowanie domowych smakołyków nie jest pracochłonne. Domowe = Ty decydujesz jakie składniki dodasz do wypieku, dzięki temu obejdzie się bez oleju palmowego i cukru rafinowanego. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pyszny, słodki jak diabli mazurek wielkanocny. Po jednym kęsie można się całkowicie zasłodzić. Do ciasta dałam 50 g cukru kokosowego (bazując na klasycznym przepisie z cukrem rafinowanym) i wyszło bardzo słodkie, więc proponuję zmniejszyć ilość
Zamiast polewy daktylowej możesz dać dżem 100 % owoców (bez cukru). Eksperymentujcie 
Przepis na domowy mazurek wielkanocny bez cukru rafinowanego
Składniki
Ciasto
140 g masła
20-50 g cukru kokosowego
180-220 g mąki
40 g skrobi
1 łyżka zimnej wody
Polewa z daktyli
daktyle
masło orzechowe
Dodatki
migdały
rodzynki
płatki kokosowe
Wykonanie
Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto (mi pomógł Thermomix), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy i formujemy np. jajko (trochę ciasta zostawiłam, żeby zrobić wałeczek dookoła jajka). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Polewa Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. Miksujemy z masłem orzechowym i smarujemy upieczone ciasto. (Ja miałam pół małej paczki daktyli, więc ciężko było mi zmiksować taką ilość w thermomixie
) Dekorujemy wybranymi dodatkami.
Smacznego!